Hem visitat…”Sismografia de les lluites. Cap a una història global de les revistes culturals i de pensament crític.”

El Grup de Treball de Publicacions en Sèrie hem visitat l’exposició “Sismografia de les lluites. Cap a una historia global de les revistes culturals i de pensament crític” que es celebra a la Planta baixa del Centre d’Estudis i Documentació (CED) del MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Inaugurada aquest juny passat dins del marc d’Arxius Possibles, es tracta d’un projecte de recerca dirigit per Zahia Rahmani, que a través del format digital, aplega publicacions periòdiques crítiques i culturals no europees i  editades dins dels moviments revolucionaris de finals del segle XVII i fins a finals de l’any 1989 donant veu a la resistencia crítica dels pobles en resposta al colonialisme.

Continua llegint «Hem visitat…”Sismografia de les lluites. Cap a una història global de les revistes culturals i de pensament crític.”»
Share

Seixanta anys de Cavall Fort!

Cavall Fort és una revista en català per a nens i nenes a partir de 9 anys. Els lectors hi troben un contingut divertit i variat: reportatges, còmics, jocs, tallers, entrevistes, concursos… Cada quinze dies, viuen l’emoció de rebre la revista a casa. I segons diuen … quan l’obren… ja no poden parar de llegir!

La revista ha posat en marxa una exposició molt original que està recorrent diferents biblioteques públiques de tot el país durant aquest any 2022. L’exposició forma part de les accions organitzades per a commemorar el 60è aniversari de la revista, que s’ha renovat a partir del primer número de gener de 2022. Una renovació integral de disseny, contingut i enfocament que manté l’essència de tots aquests anys de vida de Cavall Fort.

Continua llegint «Seixanta anys de Cavall Fort!»
Share

Hem visitat…”Virolet compleix 100 anys, hem de fer gatzara, hem de fer sarau!”

El Grup de Treball de Publicacions en Sèrie hem visitat l’exposició Virolet compleix 100 anys, hem de fer gatzara, hem de fer sarau! a l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya i que podeu visitar fins el 6 de juny.

Per celebrar aquests 100 anys de la revista Virolet, nascuda el 7 de gener de 1922 com a suplement setmanal de la revista En Patufet, la Biblioteca de Catalunya repassa les revistes infantils editades a Catalunya des de finals del segles XIX fins a l’actualitat.

Hi trobareu títols que van des de La Infancia: periódico ilustrado para los niños de ambos sexos, passant per En Patufet, Pulgarcito, Cavall Fort, Petit Sàpiens o Cocoter entre d’altres. Una bona manera de reinvidicar la importancia d’aquestes publicacions en l’educació i lleure dels infants.

Podeu també, si és el cas, ajudar a completar les col·leccions d’alguns dels títols que hi exposen!

Us la recomanem molt!

Nota sobre les imatgesLes fotografies que acompanyen aquesta entrada són de materials exposats a la mostrafetes pel grup de treball, el maig de 2022.

Share

Revistes de les comarques: la recerca i la divulgació de la nostra història

En aquest nou apunt us recomanem l’exposició que la Biblioteca de Catalunya presenta, fins el dia 9 de desembre, a l’Espai Zero, just al vestíbul de la sala de consulta general abans de les naus gòtiques.

“Revistes de les comarques” és el seu títol i posa en valor la recerca i divulgació de la història en clau local. Què volem dir? Quina missió tenen les revistes, i publicacions periòdiques en general, en aquesta tasca? Quina responsabilitat i compromís tenen les biblioteques?

Les diferents perspectives en els estudis històrics poden arribar a ser complementàries. Des de la meitat del segle XX, la tendència de la història econòmica i social pretén promoure i posar de relleu la microhistòria -dita història local- com a font d’informació i coneixement de proximitat a l’hora d’acostar-nos, de manera més exhaustiva i plural, a la història global: la suma de petites històries singulars aporten valor afegit en tant que aporten subjectivitat i equilibri en exemplificar i matisar les tendències en qualsevol temàtica i àmbit de la recerca. Entendrem com a tals les notícies, els treballs i dades a les quals l’autor acostuma a ésser-ne pròxim o hi està vinculat d’alguna manera i es caracteritzen també per aprofundir en el què, on i quan. Si bé no sempre té uns límits clars, d’entrada, permet potencialment arribar a tot arreu. Els centres d’estudis comarcals, editorials d’autor o especialitzades, la xarxa de biblioteques i arxius públics i ateneus populars, de llarga tradició al nostre país, en són clars exponents pel que fa a l’aportació de continguts i la seva difusió.

Les biblioteques independentment del seu àmbit territorial, tipologia i naturalesa, estableixen les línies prioritàries de desenvolupament de les seves pròpies col·leccions –en solitari o respecte la resta de biblioteques de la xarxa-: els criteris i procediments de selecció, adquisició i esporgada del fons en determinen l’abast i característiques i fins a quin punt les publicacions seriades hi estan representades i s’integren en els diferents serveis bibliotecaris.

Entre els documents exposats, hi ha una mostra de números de capçaleres locals i comarcals que més enllà de les biblioteques i arxius territorials més pròxims, en els quals acostumen a estar disponibles, es poden trobar a la Biblioteca de Catalunya. En tant que biblioteca nacional, a més de ser una biblioteca d’investigació i oferir títols especialitzats, és la responsable de prestar assistència i cooperació a la resta de biblioteques del sistema de lectura pública, tal i com prescriu la Llei del Sistema Bibliotecari de Catalunya que disposa, en el seu article 37, que és la dipositària de tots els diaris i revistes publicades arreu de Catalunya i que es reben per Dipòsit Legal. Al respecte, hem de tenir en compte que des de 2005, la Biblioteca, ofereix serveis didàctics a escoles i instituts i ofereix materials i recursos per donar suport als estudiants de batxillerat amb el treball de recerca i per als quals són molt interessants.

El criteri que regeix i articula la mostra documental és el territorial. En aquesta exposició estan representades totes les comarques catalanes, des del Pirineu a les terres de l’Ebre, i des de la costa fins les comarques de Ponent. Podríem dir també que, juntament amb tot un seguit d’actes organitzats enguany per a celebrar el 40è aniversari de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal, reforça el seu paper com a catalitzador cultural alhora que com a factor de cohesió social. Molt li hem d’agrair, doncs, a aquesta entitat sense afany de lucre dedicada a vetllar per la seva continuïtat i divulgació, així com també a la feina d’aquells que ajuden a tirar-les endavant com són les entitats, als historiadors locals, de vegades amateurs, que realitzen treballs de camp i que hi troben un canal de comunicació aliat, i com no els seus lectors.

Per ampliar informació podeu accedir al catàleg, limitant la cerca per “Revistes i diaris” combinada amb el títol, el topònim o la matèria, i també comprovar si es pot consultar a text complet, als portals de col·leccions digitalitzades: Memòria Digital de Catalunya (MDC), Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (ARCA),  Revistes Catalanes d’Accés Obert (RACO), o bé a l’accés únic a moltes col·leccions de premsa digitalitzada catalana que ofereix el portal Premsa Catalana Digitalitzada.

Vols venir a veure-les? No te la perdis: podeu visitar-la de dilluns a divendres, de 10 a 19 h i els dissabtes 6/11, 20/11 i 4/12, de 10 a 14 h.

Comissariat: Maria del Tura Molas, Esther Miguel, Pepa Bagaria (Hemeroteca)

Podeu consultar el programa aquí

Share