National Geographic Historia publica, per primera vegada, un número especial en català dedicat a Montserrat

La prestigiosa revista National Geographic Historia ha fet un pas històric aquest 2025 amb la publicació del seu primer número íntegrament en català, en edició col·leccionista. I no podia haver escollit millor tema: Montserrat, amb el títol Especial Mil·lenari. Montserrat. Una història de mil anys. Aquesta edició especial se suma a la celebració del Mil·lenari de Montserrat (1025-2025), commemorant mil anys des de la fundació del primer monestir documentat a la muntanya sagrada.

El número ofereix un recorregut apassionant per la història, la cultura, el patrimoni i el simbolisme espiritual d’aquest indret únic. S’hi aborden temes com els orígens de l’Abadia, la importància de la comunitat benedictina, la influència de l’Escolania i, especialment, la devoció a la Mare de Déu de Montserrat, la “Moreneta”.

Aquesta publicació arriba en un moment molt especial: en el mes de la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, que se celebra cada 27 d’abril. Enguany, el programa del Mil·lenari inclou actes extraordinaris, com la processó solemne de la Mare de Déu, concerts, espectacles de drons, catifes florals i diverses activitats religioses i culturals.

L’edició especial de National Geographic Historia ja és disponible a la venda a llibreries, quioscos i a través de la seva botiga en línia. Una ocasió única per aprofundir en la màgia de Montserrat, ara també en català.

I en el marc de les celebracions del mil·lenari de Montserrat, la Biblioteca de Catalunya acull l’exposició Montserrat 1.000 anys: aportacions a la cultura catalana”, oberta al públic del 3 d’abril al 15 de maig de 2025 a l’Espai Zero. Comissariada per Àngels Rius i Bou, amb la col·laboració de Carme Algaba, David Blasco i el Servei de Biblioteques de la Universitat Ramon Llull, la mostra ofereix un recorregut pels moments decisius en la història cultural del monestir. L’entrada és lliure amb inscripció prèvia, i l’exposició es pot visitar de dilluns a divendres, de 9 a 20 h, i els dissabtes, de 10 a 14 h.

Share

Hem visitat…”Sismografia de les lluites. Cap a una història global de les revistes culturals i de pensament crític.”

El Grup de Treball de Publicacions en Sèrie hem visitat l’exposició “Sismografia de les lluites. Cap a una historia global de les revistes culturals i de pensament crític” que es celebra a la Planta baixa del Centre d’Estudis i Documentació (CED) del MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Inaugurada aquest juny passat dins del marc d’Arxius Possibles, es tracta d’un projecte de recerca dirigit per Zahia Rahmani, que a través del format digital, aplega publicacions periòdiques crítiques i culturals no europees i  editades dins dels moviments revolucionaris de finals del segle XVII i fins a finals de l’any 1989 donant veu a la resistencia crítica dels pobles en resposta al colonialisme.

Continua llegint «Hem visitat…”Sismografia de les lluites. Cap a una història global de les revistes culturals i de pensament crític.”»
Share

Seixanta anys de Cavall Fort!

Cavall Fort és una revista en català per a nens i nenes a partir de 9 anys. Els lectors hi troben un contingut divertit i variat: reportatges, còmics, jocs, tallers, entrevistes, concursos… Cada quinze dies, viuen l’emoció de rebre la revista a casa. I segons diuen … quan l’obren… ja no poden parar de llegir!

La revista ha posat en marxa una exposició molt original que està recorrent diferents biblioteques públiques de tot el país durant aquest any 2022. L’exposició forma part de les accions organitzades per a commemorar el 60è aniversari de la revista, que s’ha renovat a partir del primer número de gener de 2022. Una renovació integral de disseny, contingut i enfocament que manté l’essència de tots aquests anys de vida de Cavall Fort.

Continua llegint «Seixanta anys de Cavall Fort!»
Share

Hem visitat…”Virolet compleix 100 anys, hem de fer gatzara, hem de fer sarau!”

El Grup de Treball de Publicacions en Sèrie hem visitat l’exposició Virolet compleix 100 anys, hem de fer gatzara, hem de fer sarau! a l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya i que podeu visitar fins el 6 de juny.

Per celebrar aquests 100 anys de la revista Virolet, nascuda el 7 de gener de 1922 com a suplement setmanal de la revista En Patufet, la Biblioteca de Catalunya repassa les revistes infantils editades a Catalunya des de finals del segles XIX fins a l’actualitat.

Hi trobareu títols que van des de La Infancia: periódico ilustrado para los niños de ambos sexos, passant per En Patufet, Pulgarcito, Cavall Fort, Petit Sàpiens o Cocoter entre d’altres. Una bona manera de reinvidicar la importancia d’aquestes publicacions en l’educació i lleure dels infants.

Podeu també, si és el cas, ajudar a completar les col·leccions d’alguns dels títols que hi exposen!

Us la recomanem molt!

Nota sobre les imatgesLes fotografies que acompanyen aquesta entrada són de materials exposats a la mostrafetes pel grup de treball, el maig de 2022.

Share