Dia Mundial de la Llibertat de Premsa 2024

Cartell Dia Mundial de la Llibertat de Premsa 2024Cada 3 de maig se celebra el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa: un dia pensat per recordar a tothom (i especialment als governants) la importància de disposar d’uns mitjans de comunicació lliures, independents, pluralistes i diversos. La llibertat de premsa està indissolublement lligada a la llibertat d’expressió i opinió i a la llibertat d’informació, drets recollits a l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Aquest any arribem a l’edició 31a del Dia Mundial: farà 31 anys des que l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar aquest dia, el desembre de 1993. Es va escollir el 3 de maig per fer-lo coincidir amb l’aniversari de la Declaració de Windhoek, una declaració signada el 3 de maig de 1991 en un seminari de la Unesco que va tenir lloc a Windhoek (Namíbia) amb l’objectiu de promoure una premsa africana independent i pluralista.

El lema de la celebració d’enguany és “A press for the planet” (“Premsa per al planeta”), fent referència al paper crucial que tenen els periodistes per donar a conèixer la (mala) salut de la Terra: mantenir la població informada és un primer pas per lluitar contra el canvi climàtic.

L’acte central organitzat per la Unesco serà el congrés “A Press for the Planet: Journalism in the face of the Environmental Crisis”, que tindrà lloc del 2 al 4 de maig a Santiago de Xile.

Durant el congrés es lliurarà el premi UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize. Aquest guardó, creat el 1997, es concedeix anualment a una persona, organització o institució que hagi fet una contribució destacada a la defensa i/o la promoció de la llibertat de premsa a qualsevol part del món, i especialment quan això s’ha aconseguit a costa de córrer riscos i perills. El premi porta el nom de Guillermo Cano Isaza, un periodista colombià que va ser assassinat davant de l’oficina del diari El Espectador a Bogotà, el 17 de desembre de 1986. En l’edició de 2023, les guardonades van ser tres periodistes iranianes Niloofar Hamedi, Elaheh Mohammadi i Narges Mohammadi, totes tres represaliades i empresonades pel règim iranià. Mesos mes tard, Narges Mohammadi va rebre el Premi Nobel de la Pau 2023.

ACTUALITZACIÓ a 3 de maig: El premi d’enguany s’ha atorgat als periodistes palestins que cobreixen el conflicte de Gaza.

Paral·lelament, la Unesco ha impulsat la campanya “The story must be told” (“Aquesta història s’ha d’explicar”), sobre la necessitat d’explicar (i explicar bé) a la ciutadania els estralls de la crisi climàtica arreu del món, per molt desagradables que siguin i per molt perillosa que resulti la tasca per als professionals.

Esta historia hay que contarla

I també hi ha en marxa una iniciativa de la Unesco i l’organització Cartooning for peace per publicar il·lustracions que alerten del perill de la desinformació i les notícies falses relacionades amb la situació del medi ambient.

Imatge de Kap

S’espera que, en els propers dies, Reporters sense Fronteres, l’organització no governamental amb seu a París que defensa la llibertat de premsa al món i els periodistes perseguits per la seva activitat professional, presenti l’edició 2024 de l’Índex Mundial de la Llibertat de Premsa.

ACTUALITZAT a 3 de maig: La classificació de 2024 s’ha presentat, tal com estava previst: Clasificación Mundial de la Libertad de Prensa RSF 2024 | ANÁLISIS GENERAL: El periodismo, bajo las presiones políticas

L’Índex Mundial analitza i compara l’estat de la llibertat de premsa a 180 països durant l’any anterior a la seva publicació i es basa en dos components:

  • Un recompte quantitatiu dels abusos comesos contra periodistes en relació amb la seva feina
  • Una anàlisi qualitativa de la situació de cada país a partir de les respostes donades a un qüestionari per part d’especialistes en llibertat de premsa (inclosos periodistes, investigadors, acadèmics i defensors dels drets humans)

Arreu del món s’organitzen actes per commemorar aquest Dia Mundial. Les etiquetes que es proposen per etiquetar-los a les xarxes són #WorldPressFreedomDay i #PressFreedom.

Per exemple, la fundació Freedom Cartoonists celebrarà el 3 de maig un acte a Ginebra amb la presència de Shirin Ebadi, l’advocada iraniana Nobel de la Pau 2003. També es retransmetrà per Internet.

Destacarem uns quants dels actes que es faran a Espanya:

El grup parlamentari Sumar organitza el 3 de maig, al Congrés de Diputats, la jornada “Los retos de la libertad de prensa. Hacia el derecho democrático a la comunicación”, amb dues taules de debat [programa en PDF].

El mateix 3 de maig, la Unió de Periodistes Valencians lliurarà els dos premis Llibertat d’Expressió 2024. L’internacional, als i les periodistes palestines representades pel Palestinian Journalists Syndicate: “Els treballadors i treballadores dels mitjans de comunicació s’han convertit en un blanc de guerra, objectius d’amenaces i persecucions que afecten també les seues famílies pel simple fet de fer el seu treball: informar.” El nacional, al periodista Carlos Sosa, director del diari digital Canarias Ahora, pendent d’un judici oral per una querella presentada pel jutge Salvador Alba “on se l’acusa de delictes d’odi, assetjament i revelació de secrets i se li imposa una fiança de 422.500 euros.”

La Asociación de la Prensa de Madrid celebrarà una jornada especial el 6 de maig, a la seva seu. S’emetrà en directe el programa “Las tardes de RNE”, conduït per Lourdes Maldonado, i tindrà lloc el col·loqui “El poder contra la prensa”.

ACTUALITZAT durant la tarda del 2 de maig: El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha publicat un text al seu web, el mateix 2 de maig, “En la defensa del dret a la informació ens hi juguem la llibertat i la dignitat”.

ACTUALITZAT a 10 de maig: La Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Universitat de Lleida organitzen el 16 de maig el IX Simposi sobre Llibertat de Premsa, que tindrà com a tema central “Periodisme i poder”.

ACTUALITZAT a 3 de maig: El Sindicat de Periodistes de Catalunya ha publicat un text al seu web amb motiu dels dies 1 i 3 de maig: “La incorporació a la Seguretat Social del periodisme a la peça i els ‘freelance’ és ja inajornable”.


És important recordar que recentment (març 2024) la Unió Europea va aprovar la Llei Europea de Llibertat de Mitjans de Comunicació, una mesura per protegir els periodistes i els mitjans contra les ingerències polítiques i els programes d’espionatge.

Aquesta notícia publicada al web del Col·legi de Periodistes de Catalunya ho explica.

ACTUALITZAT a 9 de maig: Comunicació21 informa en aquest article que aquest reglament “va entrar en vigor aquest dimecres 8 de maig, tot i que el gruix de la nova normativa s’haurà de començar a aplicar el 8 d’agost de 2025.”


Per saber-ne més:

Hi ha diverses entitats a nivell internacional que treballen per promoure la llibertat de premsa i la seguretat dels professionals del periodisme. Algunes de les més importants són:

Reporters sense Fronteres (RsF), de la qual n’hem parlat més amunt.

Comittee to Protect Journalists (CPJ): organització independent i sense ànim de lucre que defensa el dret dels periodistes a informar amb seguretat i sense por de represàlies. Recentment ha publicat al seu compte de la xarxa X uns tests sobre l’estat de la llibertat de premsa al món, basats en els seus informes anuals.

International Press Institute (IPI): xarxa d’editors i periodistes de 100 països, que promou un periodisme lliure, independent i de qualitat.

International Federation of Journalists (IFJ): creada el 1926, representa 600.000 professionals dels mitjans, de 187 sindicats i associacions procedents de més de 140 països. Actualment té en marxa una campanya per protegir els periodistes que informen des de Gaza.

European Federation of Journalists (EFJ): agrupa 75 associacions de periodistes de 45 països europeus, representant uns 320.000 professionals. D’Espanya, en són membres, entre altres, la FAPE (Federación de Asociaciones de Periodistas de España) i la FeSP (Federación de Sindicatos de Periodistas).

WAN-IFRA, l’Associació Mundial d’Editors de Notícies, manté una secció sobre llibertat de premsa al seu web.

També us poden resultar interessants aquests dos mapes interactius:

Mapping Media Freedom, elaborat per l’European Centre for Press and Media Freedom, avalua la llibertat dels mitjans de comunicació als països europeus.

Global Freedom Status és un mapa que no analitza directament la llibertat de premsa, però sí l’estat d’altres elements que hi tenen molt a veure: estat de la democràcia, drets polítics, drets civils i llibertat d’Internet. El manté l’organització Freedom House.

Per acabar aquest apartat, esmentem Index on Censorship, una organització sense ànim de lucre que posa en marxa campanyes per defensar la llibertat d’expressió a tot el món. Publica treballs d’escriptors i artistes censurats, promou el debat i vigila les amenaces a la llibertat d’expressió.


A Catalunya els professionals dels mitjans compten amb una sèrie d’associacions, algunes de les quals llistem aquí:

Col·legi de Periodistes de Catalunya

Sindicat de Periodistes de Catalunya

Associació de Dones Periodistes de Catalunya

Associació Catalana de Comunicació Científica

Sindicat de la Imatge

Fundació Consell de la Informació de Catalunya


Per últim, però no menys important, cal conèixer el Mapa de la censura, una iniciativa de l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat que des de 2015 “recull fets o situacions que poden suposar un impediment o una amenaça per al dret a la informació i la llibertat d’expressió als Països Catalans”. El mateix Mèdia.cat publica l’Anuari Mèdia.cat amb reportatges de periodisme d’investigació sobre temes que han estat silenciats o passats per alt als mitjans convencionals.

I també volem esmentar la campanya “Més fortes que la censura” de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), nascuda com a resposta a la censura de cinc revistes de la biblioteca de Borriana, al País Valencià, per part de l’Ajuntament del municipi.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *