Entrevista a Guillem Carbonell, editor de L’Antònia, gaseta del Barri de Sant Antoni (Barcelona)

Guillem Carbonell (Barcelona, 1971), edita L’Antònia, gaseta del barri de Sant Antoni (Barcelona). Llicenciat en Ciències Polítiques a la UAB, va estudiar el primer cicle de Periodisme i l’MBA d’Esade. És director de Màrketing Digital a Grup Enciclopèdia Catalana. Li interessen les biografies (“la història en primera persona”), el periodisme, les noves tecnologies i els idiomes. Li agrada seguir mitjans de comunicació d’arreu del món.

-Parla’ns dels orígens. Què és el que us va moure a encetar aquest repte?

Amb un grup de pares de l’Escola Diputació, veïnes i veïns del Barri de Sant Antoni, vam voler impulsar una publicació que fos independent i viable, a l’estil d’un full informatiu del barri, un DiNA3 plegat per la meitat. Que tingués una personalitat i un relat propi i reconeixible. Sense ser una revista de lluita sí que volia ser una revista que es posés a disposició del veïnat i de les molt diverses causes i associacions del barri. 

-Quin perfil de lector te la vostra publicació?

Ens adrecem als 40.000 veïns del barri. Qualsevol d’ells/elles pot ser lector de la revista perquè li donem una visió molt diversa i que vol ser oberta, moderna (al menys dels nostres dies!) i interessant del que passa en un barri viu, actiu i divers.

Segurament la versió digital té un públic més jove i, en canvi, amb la versió paper també arribem a les àvies i avis.

-Com s’escullen els temes i els col·laboradors?

L’espai és molt limitat i la periodicitat és trimestral. Anem recollint idees, iniciatives, temes i quan plantegem la revista marquem prioritats i mirem que tot quedi cobert, malgrat l’escassedat de l’espai. Però sempre hi ha temes que no hi caben. Els col·laboradors són bastant constants, alguns pertanyen al grup impulsor i d’altres els hem anat trobant i s’hi han anat afegint. Sempre és gent del barri que té ganes d’escriure i comunicar la seva visió sobre la seva especialitat o sobre el que veu que passa al seu voltant.

-Com assumiu l’era web?

L’Antònia és un projecte en paper, amb versió PDF que s’envia a una llista de veïns que no para de créixer. Fins i tot si mai tenim web,

la prioritat és la revista periòdica maquetada, ja sigui en PDF o en paper. De moment portem 11 números!

-Com veus el futur de les publicacions periòdiques en paper?

En general, minoritari i amb el repte de construir una comunitat al seu voltant que s’hi identifiqui i la vulgui mantenir amb una subscripció o amb col·laboracions majors que una subscripció. Li veig futur, però molt diferent del passat. El futur són publicacions hípersegmentades i de qualitat, com les que precisament es venen a la llibreria Free Time (Urgell Floridablanca) de Sant Antoni.

I el futur de les digitals?

La resposta és la mateixa, necessiten construir al seu voltant una comunitat que les sustenti. Això, o que algú en pagui els costos per vocació d’editor o per desig d’influència. En el món digital, amb costos menors, això és possible.

-Quins canals de distribució i difusió feu servir.

Una bona llista d’emailing, per enviar la versió en PDF. Els veïns que estan a la llista reben la revista els primers, una setmana abans que surti en paper!I després, els punts clau del barri: el Mercat, el Dominical, Calàbria 66, Cotxeres Borrell, Casa Golferichs, forns de pa, bars i llibreries còmplices, altres comerços… Imprimim 5000 exemplars i els repartim nosaltres mateixos.

Quines revistes s’enduria a una illa deserta?

Per aquest ordre: The New Yorker, The Economist, Attitude, Die Zeit, Pâtisserie, CUINA i El Temps.

-Què és el millor de la teva feina?

El sentit últim de fer L’Antònia és posar la vocació de periodisme al servei del barri. 

Moltes gràcies per atendre’ns i molts èxits i continuïtat a L’Antònia!  

Si vols rebre al teu e-mail L’Antònia clica aquest enllaç: http://www.lantonia.cat/

Podeu seguir L’Antònia a les xarxes socials:

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *