Renovem el nostre blog!

icona de blog amb el logo del grup de treballVam començar a publicar aquest blog l’octubre de 2010, amb la finalitat de convertir-lo en un mitjà d’expressió del grup de treball i en un espai on explicar les nostres activitats, a més de compartir notícies i recomanacions relacionades amb el món de les publicacions en sèrie.

Han passat més de dotze anys des d’aleshores, i hem considerat que havia arribat el moment de fer un rentat de cara al blog. Per això hem escollit una nova plantilla, més moderna i minimalista, i hi hem migrat tots els continguts.

Estem acabant de descobrir les possibilitats d’aquesta nova plantilla i de posar-ho tot en ordre, així que si veieu res fora de lloc us preguem que no en feu gaire cas!

Esperem que us agradi el nou disseny del blog i aprofitem per desitjar-vos un bon any nou.

Share

Bye bye 2020!

Volem tancar aquest 2020, un any dur i complicat per a tothom, amb aquest post per acomiadar l’any.
El passat febrer el nostre grup va fer 10 anys. Tot el nostre entusiasme del començament d’aquest any se’l va emportar el coronavirus amb la pandèmia però el que no ha aconseguit és que deixem d’estar al peu del canó fent tot el que hem pogut des de casa. Aquí doncs en teniu un tastet, perquè dia a dia hi som i estem al vostre costat per donar-vos el suport “revistero” que necessiteu!

  1. Vam començar l’any planificant la festa del desè aniversari amb tota la il·lusió, entusiasme i força per celebrar que el Grup segueix unit després d’una dècada!
  2. Ens vam trobar en reunions en línia per parlar dels nostres objectius del 2020 així com de la situació a causa de la pandèmia a les biblioteques i centres, en especial pel que fa a la rebuda de revistes i temes relacionats.
  3. Vam assistir a la Jornada de Revistes de RACO: Qualitat i visibilitat de les revistes, organitzada pel CSUC, CRICC (UB), IEC i AQU Catalunya, on ens va quedar molt clar que les revistes tenen futur!
  4. Estem el més actius que podem al nostre compte de Twitter @GTSerie, fent tuits i retuits sobre tot el que tingui a veure amb revistes.
  5. Hem entrevistat Arnau Barquer, coordinador de Catarsi Magazin, i Josep Maria Dacosta Oliveras (Daco).
  6. Hem visitat algunes exposicions on les revistes han estat protagonistes o han il·lustrat la mostra com a font d’informació. Trobareu les cròniques al nostre Blog sota l’etiqueta Exposicions.
  7. Hem anat registrant amb alegria el naixement de revistes i amb tristesa les que s’han deixat de publicar:
    • Naixement: Deriva (gener), Forbes Women (març), El Víbora (abril), Diari de Barcelona (abril), Papersllull (maig), ADN (maig), Sobiranies (juny), Àrnica: revista naturalista (juny), Banipal (juliol), Fila Zero (novembre), Arrels (novembre), Feyna: revista col·lectiva de l’Associació Il·lustradors de Tarragona (desembre).
    • Deixen de publicar: Nursing (ed. espanyola), Rockdelux (maig), Cuore (juliol), Stilo (juliol), Agora de enfermería (desembre).

No ens oblidem de donar les gràcies per la feina feta a la Junta del COBDC (2016-2020) així com de donar la benvinguda a la Nova Junta del COBDC!

Desitgem tancar aquesta etapa del 2020 i començar amb molta il·lusió un nou número, el 2021!

Molt bon any, molta salut i gràcies per ser-hi!!

“Capa de revista antiga | edição de Natal | 1922 | old portuguese magazine cover | Christmas edition” per Hemeroteca Municipal de Lisboa (Portugal)
amb llicència CC BY-NC-SA 2.0
“New Year’s Vector” per sjrankin
amb llicència CC BY-NC 2.0
Share

Els nostres millors moments i activitats del 2019 :)

Tot i que aquest 2019 hem fet moltes coses, l’acomiadem recordant els nostres millors moments i activitats!

  1. Breu crònica resum de l’acte 10×10 revistes
  2. Visita a l’hemeroteca del MACBA
  3. Unes revistes néixen i d’altres es deixen de publicar al 2019
  4. Conèixer les revistes amb entrevistes al nostre blog

1. Breu crònica resum de l’acte 10×10 revistes
25 setembre

Logo Projecte 10X10

La participació en l’organització i coordinació del Projecte 10×10 revistes ha estat probablement l’acció més destacada del Grup de Treball de Publicacions en Sèrie durant el 2019.

A Twitter es va fer un seguiment de l’acte amb l’etiqueta #10x10revistes19 

El Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va organitzar el passat 25 de setembre una nova sessió del “Projecte 10×10“, que bàsicament consisteix en trobades entre editors i bibliotecaris, per tal de donar a conèixer per part dels primers les noves publicacions als responsables de les biblioteques i ajudar a construir una col·lecció de revistes bàsica i de qualitat amb vocació de servei públic.

Algunes integrants del GT Publicacions en Sèrie, d’esquerra a dreta: Cristina Barbé, Mònica González, Mònica Pulido, Sònia Monegal i Gemma Nández

El nostre grup va ser convidat a organitzar la jornada i moderar el debat que hi va tenir lloc. L’acte es va celebrar al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, a Barcelona.

La benvinguda va anar a càrrec de Josep Vives, el cap de Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i, acte seguit, Gemma Nández, -membre i coordinadora del grup de treball- va presentar l’activitat i el compromís professional del Grup de Treball amb els diversos aspectes de les publicacions en sèrie, que inclouen des de la seva gestió en tots els seus processos (selecció, adquisició, catalogació i difusió) així com les activitats que s’organitzen relacionades amb aquesta tipologia documental.

Més d’un centenar de professionals de les biblioteques ens vam trobar a la sala d’actes del Centre. Vam conèixer els editors de La Mira magazín, Catarsi i 142 revista cultural, que ens van presentar aquestes noves revistes i a continuació va arribar el torn de la presentació de les novetats infantils: Bitxos, Cocoter, Kids&Music , Junior Report , Quaderns d’Actualitat i Zine d’actualitat.

Les revistes digitals també van tenir presència a la jornada amb la presentació d’e-Biblio-Catalunya, la plataforma que dona un servei de préstec gratuït de llibres electrònics, de revistes, de pel·lícules, descàrrega d’audiollibres i accés a documentals, música, a enciclopèdies, i a idiomes. Rafael Repiso, cap de col·lecció del Servei de Biblioteques de la Generalitat, va aportar les dades estadístiques i indicadors de rendiment, que permeten mesurar el grau de penetració i coneixement d’aquest servei des de la vessant de les revistes- entre els usuaris que la utilitzen.  



Al debat Per molts números més! Estratègies per a la continuïtat de les revistes, hi van intervenir Germà Capdevila, president de l’APPEC i Bernat Puigtobella, director de la revista
Núvol, i va ser moderat per Mònica Pulido i Gemma Nández, bibliotecàries i membres del grup de treball del COBDC. El debat va servir per aportar dades sobre l’evolució d’aquest fons i debatre sobre els efectes del canvi digital en l’oferta bibliogràfica del sector de les revistes. 

Un tuit de l’APPEC és un bon resum del debat:
Quan biblioteques i #revistes en català es troben en un mateix espai de debat les possibilitats de transformació cultural i social es multipliquen

I per acabar i a mode de recull d’idees hi va haver l’espai Repensant la relació entre biblioteques i revistes, reforcem els fonaments. A través de l’eina Padlet, els assistents van aportar les seves reflexions, dubtes i propostes al mur col·laboratiu amb idees per millorar la gestió de les revistes a les biblioteques així com el seu accés als usuaris.

2. Visita a l’hemeroteca del MACBA
24 octubre

Vam organitzar amb el COBDC la visita a la Biblioteca i a l’Arxiu del Centre d’Estudis i Documentació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona

No us perdeu el resum de la visita al MACBA fet pel COBDC al Document!

3. Unes revistes néixen i d’altres es deixen de publicar al 2019

Benvingudes i per molts números més!

Ens sap greu que no surtin més números de…

4. Conèixer les revistes amb entrevistes al nostre blog

Aquest any hem conegut les revistes Llengua Nacional, 142 Revista Cultural i Kesse a partir de les entrevistes amb els seus responsables, a qui volem agrair la seva col·laboració i participació! 

Moltes gràcies per ser-hi!
El Grup de Treball de Publicacions en Sèrie us desitja un
molt bon any 2020!

Photo by Jamie Street on Unsplash
Share

Participem al 10×10 revistes

Projecte 10x10Col·laborem amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya en una nova edició del Projecte 10×10: trobades dels editors amb els bibliotecaris.

La jornada estarà dedicada a les revistes i tindrà lloc el 25 de setembre, de les 10 a les 13.30 h, a la seu del CEJFE-Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (C. d’Ausiàs Marc, 40, Barcelona).

Al llarg de la trobada, els editors convidats presentaran noves revistes als professionals de biblioteques públiques, es parlarà de la plataforma digital eBiblio i es debatrà la presència de les revistes a les biblioteques i quines accions i bones pràctiques es poden emprendre per millorar la seva gestió i la seva dinamització.

Esperem que l’esdeveniment sigui un èxit! Anirem piulant des del nostre compte de Twitter (@GTSerie) amb l’etiqueta #10x10revistes19. Si teniu previst assistir-hi, us animem a que també el feu servir!

 

Share