Avaluació i difusió

Què hem de fer un cop tinguem la biblioteca escolar en funcionament?

Què és avaluar i fer difusió?
Per què són necessaris?

Avaluació

Per oferir un bon servei a la comunitat educativa i introduir noves millores, periòdicament, serà necessari reflexionar i avaluar sobre el paper i el funcionament de la biblioteca escolar.
Aquestes eines o mètodes d’avaluació són exemples útils per realitzar una bona diagnosi, a partir de la qual dissenyar un conjunt de propostes de millora.

  • A les Directrius IFLA per a la biblioteca escolar (2a edició revisada), trobareu als apèndixs D i E (pp. 91-99), dos qüestionaris diferents per autoavaluar la vostra biblioteca escolar.
  • Si voleu fer una avaluació més profunda, Biblioteques escolars entre interrogants?, és una altra eina d’autoavaluació, que ajuda a observar els propis processos i entrar en el context particular de cada escola, analitzar els buits, entreveure les resistències internes i imaginar les possibilitats de millora.
  • Una menció a part requereix el Pla de lectura de centre (PLEC). Des del GT de biblioteques escolars aconsellem tenir un PLEC redactat, actiu i en cercle d’avaluació continuada. Com bé indica el seu nom, el PLEC, no és una memòria de les activitats que fa la biblioteca o el centre. És una planificació curosa que analitza el nivell de competència lectora de l’alumnat, la situació actual del centre envers aquesta, recull objectius, metodologies i estratègies per assegurar l’assoliment de les competències bàsiques dels alumnes, etc. Al PLEC la lectura i la biblioteca escolar tenen una importància cabdal. Aquesta planificació s’ha de revisar i actualitzar sovint per adaptar-se en tot moment a les necessitats actuals del centre educatiu.
Difusió i dinamització

La difusió i la dinamització són aspectes molt importants en una biblioteca escolar. S’ha de donar a conèixer als usuaris: la biblioteca, els serveis i els recursos que ofereix, promoure la lectura i l’accés a la informació i donar suport al currículum. Si no arribem a comunicar de forma efectiva allò que s’està fent a la biblioteca, correm el risc de perdre usuaris, suports o finançament. Per això programar activitats de dinamització i fer el màxim de dinamització possible són aspectes molt importants que no podem obviar.

Alguns exemples de dinamització:

Back To Top