DESCOBRIM-NOS
El joves no ens han de fer por. Potser no ens coneixem prou bé, ni nosaltres als joves ni els joves a nosaltres. Tenim prejudicis mutus que hem de trencar. Sovint tenen actituds que ens sorprenen molt positivament: tenen iniciativa, són valents, són entusiastes. Nosaltres també els podem sorprendre.
Pot ser que al principi vinguin a la defensiva. Una manera de trencar els esquemes és sorprenent de bon principi, si es troben les cadires girades, si en lloc de papers damunt una taula veuen globus o retoladors segurament tindran curiositat i ja adoptaran una actitud de curiositat i recepció.
No hem de començar anant al gra. Podem concedir-nos una estona al començament de la sessió per anar coneixent-nos entre nosaltres. Tots tenim dies o èpoques bones o dolentes, cal saber entendre l’entorn que es crea.
RESISTIRÉ!
Aquella gent que ve de petita no sempre continua. Hem d’acceptar que poden haver-hi canvis constantment i que vénen provocats per molts factors. No hem de deixar de lluitar, però tampoc capficar-nos-hi.
Cal trobar eines per comunicar-nos internament. Poden funcionar grups de WhatsApp o de correu electrònic. Hem de demanar autoritzacions prèvies pel fet de tractar amb menors.
NO ESTEM SOLS
Els joves van molt enfeinats. Tenen molts interessos i moltes obligacions. La lectura és una opció personal. La biblioteca no sempre disposa l’escenari adient. Però també els factors externs poden jugar a favor nostre, podem convidar booktubers, etc., és a dir, gent que els joves coneixen i que volen escoltar.
EL NOSTRE LLOC AL MÓN
Necessitem un racó efectiu i afectiu de lectura. Si podem oferir als joves un espai per a ells a la biblioteca segurament aconseguirem que trobin el seu lloc i que no vinguin només un cop al mes.