Entrades
Comentaris

IBERICA: Divulgació, ciència i enginys és el títol de l’exposició, organitzada per l’Observatori de l’Ebre-URL, que s’inaugura a l’Institut d’Estudis Catalans el dimecres 26 de juny, a les 19h.

Durant la inauguració Antoni Roca, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya i soci de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, impartirà la conferència «La revista Ibérica: acostar la ciència i la tecnologia a la societat».

L’exposició, que es podrà veure fins el dia 21 de juliol, commemora el centenari de la revista IBÉRICA, una publicació que va néixer a l’Observatori de l’Ebre l’any 1913 amb l’objectiu de difondre setmanalment el coneixement científic i tecnològic generat en una època marcada pel progrés.

L’exposició recull la història de la revista des dels seus inicis a l’Observatori de l’Ebre (1913-1925) fins el seu trallat i estada a Barcelona (1925-2004). IBÉRICA ha estat digitalitzada recentment i es pot consultar a l’ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues).

Aquest projecte, que fou pioner a nivell espanyol, fou possible gràcies a l’ambient que es respirava a Roquetes, on els jesuïtes foren molt actius en el camp de les ciències, fundant-hi tres laboratoris científics. Gràcies a l’empenta dels seus directors la revista va conseguir sobreviure al llarg de 91 anys, durant els quals documenta la revolució tecnològica que va viure la humanitat el segle XX.

 

Més informació

Escriu un comentari