IV Jornades d’Història de la Premsa (4)

Narcís Garolera. Jacint Verdaguer i la premsa

Narcís Garolera és catedràtic de filologia catalana per la UPF i crític literari.

Jacint VerdaguerJacint Verdaguer  (1845-1902) es va servir de la premsa com a mitjà per fer conèixer les seves produccions literàries, en vers i en prosa.

Col·laborava regularment al diari La Veu del Montserrat (Vic, 1878-1902), en el qual publicava narracions dels viatges que feia. El tarannà polític d’aquest diari va ser heretat pel setmanari -després diari- La Veu de Catalunya, fundat a Barcelona el 1891 pel cosí de Verdaguer, Narcís Verdaguer Callís.

Verdaguer va ser director literari de les revistes L’Atlàntida (1896-1900), La Veu del Montseny i Lo Pensament català (1900-1902), en les quals va publicar prosa i poemes.

Però la seva col·laboració més destacada en premsa van ser les dues sèries d’articles En defensa pròpia (1895 i 1897), que van aparèixer al Noticiero universal i a La Publicidad. Amb aquests articles Verdaguer es defensava amb gran habilitat de les acusacions que pesaven sobre ell (desobediència al seu superior eclesiàstic, bogeria, malversació dels diners del marquès de Comillas, etc.), denunciant que era una víctima de calúmnies i d’una persecució injusta. Els articles van causar un gran impacte i l’autor va saber-se guanyar el favor de l’opinió pública barcelonina.

Font de la imatge: Wikimedia Commons

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *