SubjectsPlus: un sistema de gestió de guies temàtiques i altres recursos

Fitxa tècnica del SubjectsPlus

Al mapa del Programari Lliure en Espanya, podeu veure la llista de biblioteques que l’han implementat en el nostre territori

Instal·lació

La instal·lació del Subject Plus és molt simple i es limita a dos passos molt simples:

  • Crear una base de dades MySQL (es requereix MySQL 4.1 o superior)
  • Executar en el servidor el directori /control/ (per exemple: localhost/subjectplus/control on /subjectplus/ és el nom del directori on hem descomprimit el codi de l’aplicació descarregat des del GitHub).

Arribats a aquest punt, el navegador carregarà un assistent que, a través de diferents pantalles resoldrà per nosaltres la instal·lació. Només ens caldrà tenir a mà les dades de la base de dades creada (nom, usuari i contrasenya) i el correu electrònic i nom d’usuari que farem servir com a administradors. En el vídeo següent, podem veure en detall el procés.

Funcionalitats principals

El SubjectsPlus està pensat per proporcionar als bibliotecaris un conjunt d’eines per a la publicació d’un lloc web que reuneixi els diferents recursos als quals dóna accés la biblioteca. Entre aquests recursos, destaquen les guies temàtiques, que es poden organitzar per matèries o disciplines, els recursos de les quals poden ser descrits amb un nivell d’especificitat més que suficient (títol, descripció, URL, format, estat, notes, tipus, matèria…)

Formulari de creació de registres del SubjectsPlus

Formulari de creació de registres per a les guies temàtiques.

La interfície pública és altament personalitzable, i permet afegir diversos tipus de continguts (títols, texts, llistes d’enllaços, imatges, vídeos, etc.) en diferents disposicions (layouts). En aquest sentit, recorda les possibilitats del ja clàssic NetVibes, però instal·lat al nostre servidor, amb totes les possibilitats que d’això se’n deriven.

Interfície per a la creació de guies temàtiques del Subjectsplus

Interfície per a la creació de guies temàtiques

El SubjectsPlus també dona suport a la creació d’un repositori de vídeos sobre diferents temàtiques. Per exemple, vídeos sobre com utilitzar el catàleg o altres recursos de la biblioteca, com utilitzar el gestor de referències bibliogràfiques institucional, vídeo recomanacions, etc.

Formulari per afegir vídeos com a recurs.

Formulari per afegir vídeos com a recurs.

Un altres tipus de recursos són les FAQ, o llistes de preguntes freqüents, i els directoris de bases de dades.

Editor de preguntes freqüents del SubjectsPlus

Editor de preguntes freqüents.

Finalment, també és possible implementar formularis de contacte per tal de rebre i respondre els comentaris dels nostres usuaris.

En els dos vídeos següents, podeu veure un breu recorregut per aquestes i altres funcionalitats.

Conclusions

El SubjectPlus és una interessant alternativa a aplicacions per a la creació d’escriptoris virtuals gratuïtes com el citat Netvibes, o a aplicacions privatives com el LibGuides. És, en definitiva, una aplicació que pot facilitar molt la feina dels bibliotecaris temàtics de les biblioteques universitàries i especialitzades, així com a plataforma per a la curació de continguts per a qualsevol tipus d’institució.

Bibliografia

Alonso Arévalo, Julio. “Subjectsplus“. Universo Abierto, 2016. [Consulta: 10/11/2017].

Aznar-Lafont, David. Taller de SubjectsPlus. Granada: Universidad de Granada, Servicio de Bibliotecas, Gestión y Desarrollo Web, 2012. [Consulta: 10/11/2017].

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *