Sobre el GT

El Grup de Treball de Programari Lliure pels Professionals de la Informació es va formar a finals del mes de Juliol de 2004, com a resposta a l’interès dels membres de la comunitat bibliotecària vers el programari lliure i els beneficis que la seva aplicació suposa en el nostre àmbit, tant en la seva vessant filosòfica com pràctica.

Es tracta d’un grup de recerca i difusió d’iniciatives relacionades amb el programari lliure aplicades a la Biblioteconomia i la Documentació, i obrir vies de cooperació amb altres grups professionals interessats en aquest model. Les línies de treball en què el grup desenvolupa les seves tasques són:

  • Línia de difusió: tasques relacionades amb la difusió de notícies i iniciatives relacionades amb el programari lliure – i difusió del propi grup -, organització i assistència a cursos.
  • Línia de projectes: col·laboracions i recolzament a projectes de programari lliure.
  • Línia de sinèrgia interprofessional: tasques orientades a facilitar la convergència de grups  professionals interessats en el programari lliure.

Si t’interessa col·laborar en el Grup o ens vols fer arribar alguna consulta o necessites assessorament no dubtis en contactar amb nosaltres al correu: programari@cobdc.org.

Resolent dubtes

  • Què és programari lliure?

El programari lliure fa referència a quatre llibertats:

  • Llibertat 0: executar el programa.
  • Llibertat 1: estudiar-lo i adaptar-lo a les pròpies necessitats pròpies.
  • Llibertat 2: redistribuir copies.
  • Llibertat 3: millorar el programa i alliberar les millores.

L’accés al codi font és una condició prèvia.

  • Què NO és programari lliure?

“Sofware de codi obert” (Open Source).  Permet veure el codi font però no sempre el deixa modificar i/o distribuir les modificacions.

“Software gratuït” (Freeware).  Són programes que es distribueixen de forma gratuïta per a que siguin utilitzat per qualsevol persona, però el codi font no està disponible per als usuari.

Els membres del Grup de Treball

Rubén AlcarazRubén Alcaraz

Coordinador del Grup de Treball.

Responsable de l’Arxiu i de gestió documental a EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. És professor associat al Departament de Biblioteconomia, Documentació i Comunicació Audiovisual de la Universitat de Barcelona on imparteix docència al Grau en Informació i Documentació i al Màster de Gestió de Continguts Digitals i és membre del Grup de Recerca Adaptabit de la Universitat de Barcelona. També és professor col·laborador en el Máster en Búscadores, el Máster en Documentación Digital i el Máster en UX de la Universitat Pompeu Fabra.

Ver el perfil de Rubén Alcaraz en LinkedInConsulta el meu perfil a Linkedin

Ernesto Bravo 

Periodista, consultor i formador en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Integrant del Butlletí d’educació en valors Senderi.

Ver el perfil de Sergi Montes en LinkedInConsulta el meu perfil a Linkedin

 

 

Sergi MontesSergi Montes

Responsable de sistemes d’informació i tecnologia de l’Ateneu Barcelonès. Ha impartit diversos cursos en el COBDC i ha estat membre del consell editorial de la revista Ítem.

Ver el perfil de Sergi Montes en LinkedInConsulta el meu perfil a Linkedin

 

Grelda Ortiz

Bibliotecària col·laboradora en el projecte de la Biblioteca Virtual Duoda, escriu al blog Bitàcola MMB.

Ver el perfil de Sergi Montes en LinkedInConsulta el meu perfil a Linkedin

 

Patricia RussoPatricia Russo

Amb més de 10 anys d’experiència en el sector de la gestió de continguts digitals, realitzant tasques d’arquitecta de la informació. Actualment treballa com a Social Media a l’empresa Adaptivecity.

Ver el perfil de Rubén Alcaraz en LinkedInConsulta el meu perfil a Linkedin

 

Andreu SuléAndreu Sulé

Professor en el grau d’Informació i Documentació de la Universitat de Barcelona, especialitzat en Recuperació d’Informació, Organització d’Informació i Disseny de Sistemes de Recuperació.

Ver el perfil de Andreu Sulé en LinkedInConsulta el meu perfil a Linkedin

 

 

Carme Teixeiro

Responsable del Centre de Documentació Montserrat Roig del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Ver el perfil de Andreu Sulé en LinkedInConsulta el meu perfil a LinkdeIn