Ghost: una plataforma de codi obert per a bloguers

Introducció

Ghost es un sistema de gestió de continguts escrit íntegrament en JavaScript i alliberat sota llicència MIT. La seva primera versió va ser llençada l’any 2013, gràcies a la finançament obtinguda en una campanya de crowdfunding en la plataforma Kickstarter.

Com dèiem anteriorment, una de les principals característiques del Ghost és la d’estar escrit en JavaScript i no utilitzar cap dels llenguatges del costat del servidor tradicionalment associats als sistemes de gestió de continguts, com PHP o Java. En concret, s’ha desenvolupat mitjançant el Node.js, un entorn de programació dissenyat per crear productes del costat del servidor, tot i que no exlusivament, basat en el motor de l’V8 de Google.

 Logotip del Ghost

Logotip del Ghost.

Característiques principals

Des de la seva primera versió, el Ghost ha pretès guanyar-se un lloc entre les plataformes de publicació de blogs, com una alternativa al WordPress. En aquest sentit, presumeix d’una major facilitat d’ús davant dels seus competidors. També, com el WordPress, i més enllà de la versió disponible en GitHub, La Fundació Ghost ofereix una plataforma de hosting per a blogs similar a la que ofereix l’empresa Automattic en l’adreça WordPress.com, com una alternativa als usuaris que no desitgin o no disposin dels coneixements necessaris per configurar i posar en marxa una instància de l’aplicació en el seu propi servidor. En aquest cas, no obstant això, no trobem cap pla gratuït.

Entre les principals característiques del Ghost, podem destacar la possibilitat d’usar directament tant el llenguatge de marques HTML, com la sintaxi Markdown amb una previsualització en temps real del resultat obtingut. En aquest sentit i, tot i que l’ús de Markdown és relativament senzill, molts usuaris poden trobar a faltar el tradicional editor WYSYWYG.

 Edició d'una entrada amb Markdown i previsualització del resultat

Edició d’una entrada amb Markdown i previsualització del resultat.

Per defecte, incorpora característiques que el fan interesant des del punt de vista de l’optimització en motors de cerca (SEO). En aquest sentit, la plataforma compte amb sitemaps XML generats automàticament, pàgines AMP orientades a optimitzar les consultes i el rendiment del lloc web en dispositius mòbils, canonicalització d’URL, microformats, metadades sociales, la generació de codi net i la possibilitat d’introduir meta títols i meta descripcions personalitzades per a cada una de les nostres entrades o pàgines. Tot això, sense la necessitat d’instal·lar cap complement addicional.

 Edició de les metadades d'una entrada

Edició de les metadades d’una entrada.

Treballar amb l’aplicació és realment senzill. Tasques quotidianes com la creació d’entrades, la seva edició, la gestió del menú, etiquetes i categories… es resolen de manera ràpida i intuïtiva.

Edició del menú de navegació

Edició del menú de navegació.

Com qualsevol altre CMS, Ghost compte amb un nodrit conjunt plantilles que permeten canviar a l’instant l’aparença del blog o lloc web.

Conclusions

Ghost s’erigeix com un interessant competidor d’altres solucions que ofereixen serveis premium per a l’allotjament de blogs com ara WordPress.com, Medium o Typepad. També com alternativa a la instal·lació de CMS més pesats com ara el Drupal o el Joomla!, i inclús el WordPress, si les característiques del projecte no requereixen de les funcionalitats addicionals que presenten aquestes altres aplicacions. Ghost és, en definitiva, una alternativa per tots aquells usuaris que busquen una simplicitat i facilitat d’administració absolutes, i que només volen preocupar-se de la qualitat de les entrades del seu blog, sense deixar de banda, la qualitat del codi font i un excel·lent rendiment del seu lloc web.

Més informació sobre el Ghost