Get Simple CMS: característiques, instal·lació i primers passos

Introducció

Get Simple CMS és un sistema de gestió de continguts pensat per aquells que precisen d’una aplicació senzilla d’instal·lar, utilitzar i mantenir, i que no requereixen de massa funcionalitats, més enllà d’aquelles considerades bàsiques en qualsevol aplicació d’aquestes característiques.

En relació al procés d’instal·lació que s’explica més endavant, pas a pas, cal destacar la seva simplicitat (més simple que la del WordPress!). Això es deu tant a la no necessitat de crear i connectar l’aplicació a una base de dades, com a la senzillesa mateixa d’un procés d’instal·lació que es resol en un parell de pantalles, una vegada descarregada l’aplicació en el nostre servidor.

Com acabem de comentar, Get Simple CMS es caracteritza per utilitzar fitxers XML en comptes de les tradicionals bases de dades MySQL per a l’emmagatzemament de la informació del sistema i el contingut generat pels administradors. En aquest sentit, la creació de còpies de seguretat (que es poden crear des del mateix tauler d’administració amb un sol clic) i la posterior restauració, són molt senzilles d’executar.

Entre els seus punts febles destaca la mínima quantitat de funcionalitat presents en el nucli de l’aplicació. En aquest sentit, només compte amb aquelles funcionalitats bàsiques com són la creació de pàgines, etiquetatge, gestió d’usuaris,e tc. Funcionalitat que es poden ampliar amb alguns dels plugins disponibles.

Entre les funcionalitats incloses en el nucli, destaca la possibilitat de desfer qualsevol acció portada a terme pels usuaris, immediatament després de la seva realització.
Opció de desfer una acció
A continuació, s’explicar breument el procés d’instal·lació, i es realitza un breu recorregut per algunes de les seves pantalles principals.

Instalació del Get Simple CMS

Una vegada descarregada la darrera versió disponible de la aplicación, haurem de descomprimir-la en el directori del nostre servidor on vulguem instal·lar l’aplicació.
A l’accedir a localhost/directori-get-simple/admin, el sistema mostrarà una llista de les característiques necessàries per a la correcta instal·lació de l’aplicació i les versions o disponibilitat d’aquestes. Si alguna d’elles apareix en vermell, hauríem de revisar-ho abans de continuar.
1
La pantalla següent ens dona accés a un formulari en el haurem d’indicar el nom del lloc web, un nom d’usuari i un correu electrònic per a l’administrador.
2
Després de clicar sobre el botó “instal·lar ahora”, el sistema ens mostrarà una pàgina en la que se’ns informarà del nostre nom d’usuari i de la contrasenya assignada.
3
En la imatge següent, podem veure l’àrea d’administració del Get Simple CMS.
4

Primeres passes

Mitjançant el botó situat en la part superior dreta de la interfície podem accedir als paràmetres del CMS per canviar el nom del lloc web, la seva URL principal, així com la estructura de les URL de la resta de pàgines del lloc, i del nostre perfil d’usuari.
5
En la imatge següent, podem veure l’aparença del frontend del lloc web.
6
L’editor de pàgines ofereix funcionalitats bàsiques necessàries per a crear contingut.

7
L’opció “Opciones +” permet establir la visibilitat de la pàgina, organitzar-la en el menú, seleccionar la plantilla visual d’entre les disponibles, establir la URL, afegir-ne etiquetes i la metadescripció.
8
A la pestanya “Archivos”, podem trobar el material audiovisual carregat al sistema. Get Simple CMS ofereix un senzill sistema d’organització del nostre contingut en carpetes que podem crear segons les nostres necessitats.
9

Conclusions

Get Simple CMS és una opció interessant per aquells llocs web senzills i que no requereixen de moltes característiques, així com per als usuaris que busquen una aplicació amb una curva d’aprenentatge poc o gens pronunciada.