El sistema bibliotecari català i la Wikipedia: work in progress

[Entrada escrita per Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya]

Els estudis de Ciències de la Informació i la Comunicació de la UOC van organitzar el passat 13 de desembre a l’edifici Media TIC una xerrada al voltant de l’estat del treball realitzat des del sistema bibliotecari català amb la Wikipedia. Les convidades van ser Eugènia Serra, Directora de la Biblioteca de Catalunya i Carme Fenoll, Cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, ambdues integrants de la primera promoció dels estudis de la Llicenciatura en Documentació de la UOC. Presentava l’acte, Josep Cobarsí, director del Grau d’Informació i Documentació de la UOC.

Carme Fenoll va iniciar l’explicació de les iniciatives que s’estan realitzant des de les biblioteques públiques catalanes i Amical Viquipèdia, l’associació de viquipedistes col·laboradors dels diferents projectes germans de Wikimedia en català. De la mà de l’ambaixador i activista viquipedista Àlex Hinojo, la primavera de 2012 van iniciar-se una sèrie d’accions per conèixer el projecte GLAM Viquipèdia  i les possibilitats de la xarxa de biblioteques públiques per treballar de forma col·laborativa amb altres centres d’informació i culturals. Després d’una iniciativa reeixida en aquest sentit a la Biblioteca de Palafrugell gràcies al treball d’un viquipedista resident a l’estiu i de les possibilitats de dinamització que van néixer tot seguit, es va creure convenient com a primer pas, realitzar una sèrie de sessions formatives arreu del territori per formar el personal de les biblioteques en edició de Viquipèdia i coneixement dels principals projectes GLAM. Aquestes sessions, realitzades durant els mesos de juliol i setembre, van servir per formar a 150 professionals que, a la vegada, han format a companys dels equips bibliotecaris i en alguns casos ja han realitzat accions formatives als ciutadans.

El resum de les accions dutes a terme es pot visualitzar en aquest vídeo presentat al XII Congreso Nacional de Bibliotecas Públicas de Burgos. En aquests moments, s’està creant un grup de treball que recull totes les iniciatives aparegudes després d’aquestes accions de difusió de les possibilitats –pioneres a nivell internacional- que té un sistema bibliotecari públic de col·laborar amb la Viquipèdia. 19 biblioteques públiques d’arreu del territori ja han impulsat iniciatives de creació de continguts i accions de difusió. També Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, el Consorci de Biblioteques de Barcelona i el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona s’han plantejat estratègies per aquest proper any 2013. Amical Viquipèdia i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya estan treballant en aquests moments la forma de vincular i cohesionar aquestes accions.

Acte seguit, Eugènia Serra, va presentar les accions realitzades des de la Biblioteca de Catalunya vinculades amb la Viquipèdia. Serra va recordar-nos la missió de la BC de “compilar, conservar i difondre la producció bibliogràfica catalana i la relacionada amb l’àmbit lingüístic català analògica i digital”. Amb l’actualització i activació dels canals de difusió de les accions de la BC des de xarxes socials com Facebook, Twitter o Pinterest, es va creure convenient traçar uns objectius també per l’enciclopèdia lliure més important internacionalment. Així doncs, aquesta tardor es va fer una crida de voluntaris entre l’equip de la BC i el 25% del personal tècnic i administratiu (34 treballadors). Aquest equip va ser format i va iniciar treballs d’edició vinculats a:

  • Revisar enllaços de fons personals i col·leccions de la BC (podeu veure algun exemple a l’exntrada de l’Arxiu Històric de Ràdio Barcelona) o de la figura de Joaquim Homs. S’ha procurat editar els articles en català, castellà i anglès.
  • Incloure projectes propis o amb participació BC: MDC, ARCA, PADICAT, Europeana, RACO.
  • Incloure portals i eines de normalització catalanes BC: CANTIC, LEMAC i LENOTI
  • Afegir títols rellevants d’ARCA de les publicacions més destacades
  • Revisar articles BC, Arxiu Joan Maragall, l’Hospital de la Santa Creu, etc.

Aquests primers treballs han donat els seus primers fruits: prop de 300 articles comprovats i uns 200 articles ampliats i/o referenciats cap a la BC.

Com a fites 2013, la BC es proposa: crear o completar articles de peces i publicacions rellevants; crear o completar articles dels directors, conservadors…que han treballat a la BC; crear articles de fons personals i col·leccions; incloure/completar portals i eines de normalització internacional en que col·labora la BC (VIAF, SKOS); revisar/articles i nomenclatura del món del llibre, conservació o restauració.

Així doncs el work-in-progress del sistema bibliotecari català està agafant volada. És el primer cop a nivell mundial que es fa un tipus d’acord coordinat entre Govern, Wikipedia i una xarxa oficial de Biblioteques i es planifica un projecte a mig termini. La Fundació Wikimedia en va fer un escrit al seu blog ofocial. Molta gent està pendent de veure quins són els resultats i la intenció és explicar-los durant el GLAMWIKI 2013 i possiblement a Hong Kong durant Wikimania 2013.

S'han tancat els comentaris.