El públic infantil i juvenil ha estat de sempre un col·lectiu molt ben cuidat a les biblioteques. El refrany diu que «És de petitet que es puja l’arbre dret»: les primeres experiències lectores desperten sensacions i imatges que poden perdurar tota la vida i ajuden a superar les pors, a crear un món fantàstic, a conèixer, a fruir. Unes lectures ben triades a l’inici de la carrera lectora estimulen la curiositat, la intel·ligència, les ganes de saber…

D’aquí que el paper del bibliotecari dedicat al públic infantil sigui molt important, i que per fer bé la seva feina hagi de posseir unes qualitats especials, començant per una formació específica i una actitud clarament enfocada a l’usuari.

Tan important és aquest grup d’usuaris que l’IFLA li ha dedicat diverses directrius professionals, algunes de les quals han estat traduïdes al català i estan disponibles per a tothom en línia:

Pel que fa a la formació específica, al grau d’Informació i Documentació tant de la UB (Universitat de Barcelona) com de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) no hem sabut trobar cap assignatura dedicada exclusivament als serveis bibliotecaris per a infants i joves; però a la UB n’hi ha una de relacionada: Biblioteques escolars. I, lògicament, cal tenir en compte el màster de Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura, de 60 crèdits, organitzat per la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) i la UB. Per cert, encara que sigui a tall d’anècdota, ens agrada fer notar que aquest màster ha estat classificat com el segon en importància a Espanya en el camp de l’educació en un estudi publicat no fa moltes setmanes pel diari El mundo (p. 22).

Per a la formació permanent cal comptar amb diverses eines. Per exemple, els grups d’experts o interessats en el tema, que organitzen regularment activitats. A escala internacional, la secció de l’IFLA de biblioteques per a infants i adolescents; però també en un entorn molt més proper, el Grup de Biblioteques Infantils, del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya. Aquest grup publica el blog Bib Botó: grup de treball de biblioteques infantils i juvenils, en el qual es troba una selecció molt interessant de revistes especialitzades, altres blogs de la mateixa temàtica, biblioteques amb un interès especial pel tema, etc.

I parlant de blogs, voldríem destacar-ne un de relativament nou, aparegut l’abril de 2013: Llibres al replà, especialitzat en llibres per a infants i adolescents. En són responsables diversos bibliotecaris i especialistes en aquesta temàtica. Tant el contingut com la presentació són d’allò més atractius.

Com a fonts d’informació per estar al corrent de les novetats bibliogràfiques, hi ha molts recursos i no podem pretendre enumerar-los pas tots. Citarem, ni que sigui a tall de mostra, la lloable tasca duta a terme pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i les seves bibliografies selectives, a càrrec del SIS (Servei d’Informació Selectiva). Com també les ressenyes de la revista Faristol, que recentment ha arribat al bonic número 75. Enhorabona! I la rigorosa revisió bibliogràfica elaborada cada dos anys per l’Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura i publicada al seu Anuari.

Entre el tipus d’activitats que un bibliotecari interessat no pot perdre’s hi hauria les segones Jornades de Laboratoris de Lectura, que es van celebrar els passats 5 i 6 de juliol de 2013 a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers, amb el títol «Models creatius per a l’experiència lectora dels infants». La televisió local Vallès Oriental Televisió va mantenir una entrevista de 24 minuts amb Glòria Gorchs, parlant d’aquestes jornades i de la importància de la literatura infantil i juvenil. La imatge que encapçala aquesta entrada correspon a aquest programa.

A l’entrada d’avui hem parlat de la transcendència d’aquest perfil professional, de les eines per a la seva formació i reciclatge… Ens faltaria relacionar aquest tema amb l’emprenedoria: es pot pensar en la literatura infantil i juvenil des d’un punt de vista lucratiu? I tant! N’hi ha una concreció ben consolidada: les llibreries especialitzades que, dintre de tot el daltabaix econòmic general, van fent el seu camí. Una selecció d’aquestes llibreries es troba en una de les revistes especialitzades esmentades abans: Faristol. Parlant de llibreries especialitzades, podeu veure la referència d’un escrit d’una llibretera al recentment creat Blog de l’Escola de Llibreria.

I fa un temps va sorgir una empresa un pèl més innovadora: Boolino. Es presenta com a xarxa social especialitzada per compartir recomanacions de lectures. Ha arribat ja a prop de 50.000 persones registrades. El seu model de negoci passa per incloure publicitat (d’una manera molt discreta) i per oferir productes propis. Una diplomada en Biblioteconomia i Documentació forma part de l’equip.

I ja per acabar, un breu record històric, a una bibliotecària catalana que potser es podria posar com a paradigma d’activista en la promoció de la lectura infantil i juvenil, i de la qual enguany celebrem el centenari del naixement: Aurora Díaz Plaja, a la qual la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB li ha dedicat una completa exposició i la biblioteca de la Facultat, una bonica guia de lectura.