BL

Vam parlar ja fa uns mesos que les biblioteques públiques, atentes a les necessitats informatives de la població, havien reforçat els serveis per ajudar a trobar feina. Fins i tot comentàvem una iniciativa dels EUA consistent que algunes biblioteques públiques pensaven acollir a les seves instal·lacions el funcionament d’emprenedors. Avui aportem algunes novetats més en aquesta línia.

Per començar, recordarem que estan disponibles en línia els materials presentats a la 5a Jornada de Biblioteca Pública i Cohesió Social (que tingué lloc el 18 de març de 2013 a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona) i que enguany duia com a lema «Els joves ni… ni…». Hi veureu experiències d’Alemanya, França, Estats Units i també de casa nostra: Barcelona, Girona i Sant Joan de Vilatorrada. Aquí accedireu a la pàgina web.

De França ens arriba una novetat editorial (maig de 2013) que sistematitza i divulga el paper de les biblioteques com a centres de recursos a favor de l’ocupació:

Favoriser l’insertion professionnelle et l’accès à l’emploi: les atouts des bibliothèques. Dir., Georges Perrin. Villeurbanne: Presses de l’Enssib, 2013. 188 p. (La boîte à outils; 28). ISBN 979-10-91281-09-6. 22 € (versió en pdf per 13,20 €: ISBN 979-10-91281-21-8). Exemplar al catàleg Aladí.

En aquesta pàgina web  es té accés lliure a la presentació de l’obra i a un capítol final elaborat per la BPI (Bibliothèque publique d’information, del Centre Georges Pompidou de París) que inclou una selecció de recursos per a l’autoaprenentatge en diferents àmbits: de llengües, d’informàtica i ofimàtica, cultura general, recerca de feina.

L’obra consta de 19 contribucions, organitzades en dues parts. A la primera es descriuen algunes experiències de creació de serveis bibliotecaris per a l’ajuda a l’ocupació, tant en l’àmbit de la biblioteca pública com de la universitària: les etapes previstes, els obstacles trobats, les aliances establertes. La segona part mostra experiències ja en marxa, també en tot tipus de biblioteques, sobretot franceses. Arran d’aquesta publicació, l’Enssib organitza una formació que tindrà lloc els propers 7 i 8 d’octubre de 2013.

A França mateix, la Bibliothèque nationale ha creat una secció específica: Monde de l’entreprise (PRISME). «Des collections pour les entreprises mais aussi pour les créateurs d’activité, les travailleurs indépendants, les demandeurs d’emploi…» A més del suport documental (estudis de mercat, informació sobre empreses, revistes professionals…) organitzen un taller setmanal gratuït, de tres hores de durada, per iniciar-se en el seu coneixement.

La British Library, a Londres, ha fet un pas més enllà. Ha organitzat el departament Business & IP Centre, el qual, a més de mantenir una col·lecció documental especialitzada, ofereix assessoria als emprenedors i empresaris. Des de la seva pàgina web es té accés a una sèrie de vídeos breus que mostren casos d’èxit d’empreses que van obtenir bons consells per part de la biblioteca en les etapes de la planificació del negoci, en aspectes de propietat intel·lectual, cerca de mercats, etc.

Ja que esmentem aquesta biblioteca, farem referència a una sèrie de vuit vídeos de promoció (d’una durada d’uns dos minuts cadascun). Cada vídeo és protagonitzat per un usuari, que explica els beneficis que obté de la biblioteca: hi apareixen un mestre, una historiadora de l’art, un estudiant de doctorat… També hi ha un emprenedor i una empresària que fan ús del servei abans esmentat. Aquí veureu la sèrie completa.

Dins del context de les biblioteques públiques, i només com un exemple entre els molts que es podrien posar, esmentem el servei ofert per la biblioteca pública de Birmingham, que fa poques jornades s’ha instal·lat en un edifici nou. A la seva pàgina web informa del servei Business and Learning, amb una selecció de fonts d’informació i la possibilitat de concertar entrevistes de consultoria per trobar les respostes esperades.

També la biblioteca universitària ha pres consciència que ha d’aportar alguna cosa per facilitar la col·locació laboral dels estudiants a qui dóna servei. Recentment (25 de juliol de 2013) la Biblioteca de la Universidad Complutense de Madrid va organitzar la jornada «La contribución de las bibliotecas universitarias en la empleabilidad de los titulados del futuro». En síntesi es pot dir que les universitàries hi contribueixen donant suport per a la millor formació possible dels futurs titulats. Però algunes fan un pas més: ajuden en els processos de publicació científica, en la seva difusió, en l’elaboració de currículums, oferint formació de cerca de feina, informant sobre estudis de postgrau…

Des d’aquesta pàgina web es té accés a part dels materials que es van utilitzar a les sessions de la jornada. Per cert, que una de les presentacions és la que utilitzà Tracy Lea, en què explica la «Xarxa Alexandria», el projecte de la Universitat de l’Estat d’Arizona que es desenvolupa a diferents biblioteques públiques de l’estat, que ja vam esmentar el l’anterior entrada de l’Observatori. I en aquesta entrada del blog Bibliotecas 2029 (del 26 de juliol de 2013) es fa un resum molt complet de la jornada i s’enllaça a altres materials.

Per últim, un altre exemple d’activitat formativa orientada a la cerca de feina en què hi participa una biblioteca universitària: el curs Búsqueda de empleo 2.0 y marca personal, en què hi participa activament la biblioteca de la UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia).