Com en les ocasions anteriors, ens plau oferir una selecció de 15 blogs d’interès per a l’actualització de coneixements en aspectes diversos de la nostra professió. Donada la gran quantitat de material disponible, oferim una tria que pugui resultar d’utilitat per estar al dia pel que fa a notícies, pràctiques, debats, resultats de recerca…

El bibliotecari-documentalista ‒com qualsevol altre professional‒ ha de dedicar una part del seu temps a la posada al dia de les novetats que en el seu camp específic d’actuació es van produint, així com a l’actualització general en el conjunt d’àmbits de la gestió de la informació i la documentació. El nostre camp és especialment donat a experimentar canvis: noves fonts d’informació, noves tecnologies, nous hàbits dels usuaris i clients… La posada al dia dels coneixements és una necessitat si no volem quedar-nos desactualitzats.

La tria que presentem tot seguit ha estat seleccionada, com en les ocasions anteriors, amb uns criteris generals que han tingut en compte la qualitat de les entrades, la varietat temàtica i l’actualització freqüent dels continguts. Cal tenir en compte que aquesta nova edició del recull de blogs no substitueix les anteriors, sinó que ve a sumar-s’hi. Per tant, per recuperar les seleccions anteriors, només cal fer un clic a la pestanya de «Recursos – Blogs» d’aquest Observatori.

Ens agradarà rebre comentaris amb suggeriments de nous blogs per incloure en una futura edició d’aquesta tria.

Actualidad editorial: observatorio de tendencias y noticias sobre edición
http://www.actualidadeditorial.com/
Blog creat el juliol de 2007 per Arantxa Mellado i Maricarmen Chirinos, dedicat a «observar, informar y analizar las tendencias y noticias del sector editorial».

Archivos personales: blog para archiveros e investigadores sobre fondos documentales personales, familiares y de empresas
http://fondospersonales.blogspot.com.es/
Blog iniciat l’octubre de 2008, a cura de Yolanda Cagigas, Marian Zabala i Inés Irurita. Dóna a conèixer fons d’arxius disponibles per a la consulta pública.

BIBLIORed 3.0: multimedia sobre ciencias información-comunicación en bibliotecas-servicios universitarios
http://bibliored30.com/
Coordinat per Alfonso López Yepes i Clara Sánchez-Dehesa, professors de la Universidad Complutense Madrid, aquest blog nasqué el novembre de 2014 i està dedicat a la documentació relacionada amb mitjans de comunicació, xarxes socials, audiovisuals, etc.

Bloc de Lletres: blog del CRAI Biblioteca de Lletres de la UB
http://blocdelletres.ub.edu/
Tot i que aquest blog s’adreça als usuaris de la Biblioteca de Lletres del CRAI de la UB, moltes de les seves entrades (amb novetats, divulgació de recursos i altres informacions) són d’interès general. Va començar el gener de 2007.

Blog conlicencia.com: compartiendo conocimiento
http://blogconlicencia.com/
Blog de CEDRO (Centro Español de Derechos Reprográficos), l’entitat que gestiona els drets de propietat intel·lectual dels autors i editors, començat el març de 2015. És dedicat a l’impacte de les noves tecnologies al sector editorial. S’actualitza freqüentment.

Boolino blog
http://www.boolino.es/ca/blogboolino/
Boolino és una empresa nascuda a Barcelona al novembre de 2011 centrada en la literatura infantil i juvenil. El seu blog ofereix recomanacions de llibres, notícies, entrevistes amb experts, propostes d’animació, etc.

Cambiando de tercio
http://cambiandodetercio.wordpress.com/
Blog personal de Txetxu Barandiaran dedicat al món del llibre, amb força incidència en les llibreries. Iniciat l’abril de 2004, s’actualitza força freqüentment.

Diario de una documentalista
http://noeliaalvarez.es/
Blog personal de Noelia Álvarez Díaz, diplomada el 1999 a la Universidad Complutense i llicenciada el 2001 a la Carlos III. Inclou entrades sobre la professió, de temàtica diversa, amb contingut treballat i actualitzacions freqüents.

Factor GDA: el blog de la ESAGED
https://esaged.wordpress.com/
Blog institucional de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents, adscrita a la UAB. Començà el març de 2014 i hi col·labora majoritàriament el professorat del centre. Les entrades, ben argumentades, solen tractar de temes d’actualitat, i de vegades polèmics, al voltant de l’arxivística.

El fil d’Ariadna
http://elfilariadna.blogspot.com.es/
Blog personal d’Anna Maria Villalonga, professora de literatura catalana a la UB, escriptora, crítica literària i de cinema, especialista en novel·la negra. Des del maig de 2009 ens ofereix articles al voltant de la literatura i ressenyes de novetats.

Los futuros del libro: libros, editores y lectores en el siglo XXI
http://www.madrimasd.org/blogs/futurosdellibro/
Blog iniciat el novembre de 2006 per Joaquín Rodríguez sobre el llibre, des de diferents punts de vista: tecnològic, com a suport de la cultura i l’educació, comercial… S’actualitza dos o tres cops al mes.

Infotecarios
http://www.infotecarios.com/
Blog col·lectiu, de temàtica general, a càrrec d’una trentena de professionals de 12 països americans, iniciat el febrer de 2012.

Library shenanigans
https://libraryshenanigans.wordpress.com/
Blog d’humor creat el 2005 per Jessy Randall, bibliotecària dels Estats Units. Recull pràctiques, publicacions i altres activitats relacionades amb les biblioteques que podríem classificar de «frikies».

Lluís Codina
http://www.lluiscodina.com/
Web personal de Lluís Codina, professor de la UPF. Iniciat el març del 2000, conté articles força elaborats sobre tecnologies de la informació: SEO, visualització de dades, bases de dades d’imatges, documentació periodística…

Tramullas.com
http://tramullas.com/
Blog personal de Jesús Tramullas, professor del Departamento de Ciencias de la Documentación de la Universidad de Zaragoza. Dedicat a temes generals de la professió, en especial aborda aspectes tecnològics. S’actualitza setmanalment.