RSS

Resum de la visita al Centre de Documentació Jordi Nadal del mNACTEC

Data de publicació: 2 novembre 2017 per COBDC | Etiquetes Escrit a: Notícies


La visita professional del passat mes d’octubre va tenir lloc en el Centre Documentació Jordi Nadal del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), ubicat a Terrassa.

El mNACTEC forma part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, una xarxa de 28 centres museístics i patrimonials dedicats a la industrialització al país. El seu Centre Documentació està format per la biblioteca, la videoteca, la fonoteca i l’arxiu d’imatges. La biblioteca, depenent de l’àrea de conservació,  es va crear l’any 1995. En els seus inicis hi havia una col·lecció sense ordenar ni classificar de la qual es va fer càrrec personal becat fins el 2003, moment en què es nomena l’actual directora de la biblioteca.

El fons documental de la biblioteca (més de 20.000 referències), així com de la videoteca i la fonoteca (més de 400 referències), tenen com a objectiu complir la missió del centre de documentació, és a dir, recolzar, dotar de contingut, exercir de referència per la difusió del patrimoni que guarda el museu. D’aquestes referències, un 60% provenen de donacions particulars i institucions, on destaca el fons Maluquer, el fons Ricart o els fons manuscrits inèdits, així com les temàtiques de museografia, patrimoni industrial, entre d’altres, i fins i tot, disposa d’una secció infantil.

D’altra banda, la biblioteca forma part de la Xarxa de Biblioteques especialitzades de la Generalitat (Xarxa BEG) i, juntament amb les altres quatre biblioteques de museu del Sistema Territorial, doten de contingut el catàleg BEG i CSUC.

Durant la visita, tretze col·legiats, rebuts molt càlidament pel director del museu, Jaume Perarnau, van conèixer diversos aspectes del centre de documentació, com la política d’acceptació de donacions, la catalogació i l’ordenació dels materials. Així mateix, es va explicar com es van crear la carta de serveis o la política de conservació, i els diferents projectes que es realitzen per potenciar la difusió dels serveis. A més, els assistents van poder visitar l’Arxiu d’Imatges, que és testimoni viu del patrimoni industrial i de la industrialització de Catalunya, així com aprendre tots els detalls quant a conservació, catalogació, preservació i difusió del banc d’imatges que compren aquest arxiu.

Agraïm a la directora del Centre de Documentació Jordi Nadal, M. Àngels Dalmases, per la seva acollida i la seva disponibilitat, i la passió a l’hora de transmetre la seva feina.

mNACTECmNACTECmNACTECmNACTEC


 

Els comentaris s'han tancat per aquesta entrada.