RSS

Resum de la Jornada «Biblioteca pública i compromís social» del 7 de juny a Tarragona

Data de publicació: 13 juny 2017 per COBDC | Etiquetes Escrit a: Notícies


La Biblioteca Pública de Tarragona, en col·laboració amb la Fundació Biblioteca Social, va acollir la tercera i darrera jornada del cicle Biblioteca Pública i Compromís Social, que va tenir lloc el passat 7 de juny. Prop de trenta persones vam gaudir de les experiències i bones pràctiques dels ponents: Adela Alòs-Moner, presidenta de la Fundació Biblioteca Social; Jordina Mora, directora d’Intress Tarragona; Virginia Cierco, directora de la Biblioteca de Bon Pastor de Barcelona, guanyadora del 1r premi «Biblioteca pública i compromís social»; Dolors Saumell, directora de la Biblioteca Pública de Tarragona; Antònia Batalla, d’ONCE Tarragona; Irene Prades, directora, i Xell Aixarch, tècnica, de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa; i Anna Merino, directora, i Ànnia Marcè, bibliotecària, de la Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra.

La presidenta del COBDC, Marga Losantos, va inaugurar aquesta tercera Jornada realitzant una petita conclusió de les tres del cicle, que tenien l’objectiu d’establir una relació de col·laboració entre Tercer Sector i biblioteques públiques. Al mateix temps, va celebrar la quantitat de projectes que es realitzaven arreu del territori, per exemple a Tarragona, i va assenyalar com cada un dels projectes explicats emocionaven de manera especial.

Adela Alòs Moner, presidenta de la Fundació Biblioteca Social, va presentar a continuació aquesta entitat, conformada per bibliotecaris i agents del Tercer Sector, que veuen en la biblioteca pública una eina democràtica per a la millora de la societat i els seus mecanismes públics. A més, va celebrar satisfeta que se celebra el tercer aniversari de la Fundació, la commemoració del qual tindrà lloc el pròxim 20 de juny a Barcelona.

En aquesta ocasió, la representació del Tercer Sector d’aquesta jornada a Tarragona va córrer a càrrec de Jordina Mora, d’Intress Tarragona. Intress és una associació sense ànim de lucre, declarada entitat d’Utilitat Pública i que opera a tot l’Estat, l’objectiu de la qual és atendre persones en risc d’exclusió social potenciant la seva autonomia, perquè puguin gaudir de la seva vida durant totes les etapes. Jordina Mora va exposar els diversos centres amb diferents funcions que operen a Tarragona i va proposar un llistat de projectes per treballar amb les biblioteques. La cessió d’espais, la participació flexible a clubs de lectura, la realització de cursos i tallers sobre noves tecnologies, la creació de cinema-coloquis sobre temes socials van ser algunes d’aquestes propostes.

Seguidament, Virginia Cierco, directora de la Biblioteca Bon Pastor de Barcelona, que va guanyar la 1a edició del premi «Biblioteca Pública i Compromís Social», va exposar als assistents el programa de comprensió lectora per a infants, tal i com ha fet en les altres jornades. Va recordar la gran acceptació que tenia aquest itinerari per part dels veïns i de les escoles del barri. A més, va assenyalar la valoració i l’impacte que ha significat que el seu projecte guanyés la primera edició del premi organitzat per la Fundació, ja que han pogut sentir l’orgull del barri, i l’Ajuntament de Barcelona ara subvenciona l’itinerari.

Dolors Saumell, directora de la Biblioteca Pública de Tarragona, i Antònia Batalla, de la biblioteca ONCE Tarragona, van ser les encarregades d’exposar la primera de les tres experiències tarragonines. La Biblioteca i ONCE col·laboren per poder donar accés als materials de la biblioteca i a la lectura a les persones amb discapacitat visual.

Ho van fer d’una manera molt peculiar, organitzant els assistents en tres grups perquè poguessin contestar tres preguntes sobre com atendre una persona cega o amb discapacitat visual a la biblioteca en qüestions tan bàsiques com estar informada de les activitats de l’equipament o si pot participar en un club de lectura.

El projecte d’escriptura creativa de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, amb la seva directora Irene Prades i la tècnica encarregada del projecte, Xell Aixarch, va ser la següent experiència que es va exposar a la tercera jornada del cicle. Aquest projecte té com a objectiu dotar d’un entorn i una activitat els joves amb diverses patologies, juntament amb una educadora i terapeuta, per expressar-se i conèixer els seus sentiments a través del taller d’escriptura creativa «Traços de vida». A partir de diferents simbologies i estratègies, el taller ha esdevingut un punt d’inflexió per a molts dels seus participants, que han pogut posar paraules a les seves emocions.

Per finalitzar, Anna Merino, directora, i l’Ànnia Marcè, bibliotecària, de la Biblioteca Mestra Maria Antònia de Torredembarra, van exposar els beneficis del seu projecte amb la Fundació Onada. La missió de l’entitat és integrar socialment i laboralment les persones amb discapacitat i/o trastorn mental. Així, algunes d’aquestes persones realitzen serveis de teràpia ocupacional i serveis d’inserció ocupacional a la Biblioteca de Torredembarra, fent diferents funcions a la biblioteca, que van des de folrar llibres, etiquetar teixells o estampar el segell, fins al suport en les activitats de dinamització lectora per a nens i el públic en general.


 

Comentaris (1)