RSS

Entrevista a Ferran Burgillos, coordinador d’Item, al programa Popap de CatRàdio

Data de publicació: 11 gener 2017 per COBDC | Etiquetes Escrit a: Notícies


Mariola Dinarès, presentadora del programa de ràdio Popap de Catalunya Ràdio, va dedicar el programa d’ahir 10 de gener a les biblioteques catalanes (públiques, universitàries i patrimonials), per parlar del perfil bibliotecari i d’altres serveis i tecnologies menys conegudes pel gran públic, i que s’utilitzen actualment en aquestes unitats d’informació. Amb aquesta finalitat, va convidar els següents professionals del sector:

– Ferran Burguillos, director de les Biblioteques Municipals de Sabadell i coordinador de la revista Item.
– Àngels Merino, directora de la Biblioteca de la Universitat de Girona.
– Núria Ferran, professora dels Estudis de Ciències de la Informació i la Comunicació de la UOC, i membre del Consell editorial d’Item.

Ferran Burgillos va comentar el canvi de paradigma en l’ús dels espais (ara també són espais de cultura compartida, d’aprenentatge continu, on els usuaris utilitzen tant la vessant física com la virtual i de creació, com per exemple amb l’ús dels Bibliolabs), algunes característiques de les biblioteques públiques (la funció social per desfer la bretxa digital; el paper prescriptor, tant de lectura com d’informació; i la funció educadora per potenciar l’esperit crític dels usuaris), el caràcter de preservació a través de la digitalització dels fons (Trencadís) i la implementació de noves tecnologies, com la radiofreqüència.

Núria Ferran va exposar la nova visió que tenen els usuaris catalans dels professionals de les biblioteques (els veuen com a bons professionals, amables i amants de la lectura) i va explicar exemples d’eines tecnològiques i activitats innovadores, com els clubs de lectura virtuals, l’ús de xips a les biblioteques (Virginia Tech), la realitat augmentada (que permet, entre d’altres millores, detectar els llibres que estan mal endreçats) i les apps bibliotecàries (una que ja existeix BibliotequesXBM i una de nova, en la qual està treballant la Generalitat de Catalunya).

Àngels Merino va parlar sobre el servei de whatsapp que utilitzen a la seva biblioteca per interactuar amb els seus usuaris. A través d’aquesta nova eina, l’any passat van rebre uns 2.000 missatges.

Aquí teniu l’enregistrament d’aquesta intervenció:


 

Els comentaris s'han tancat per aquesta entrada.