RSS

«Les Biblioteques del segle XXI» al programa Club Dante de RNE4 amb Virginia Cierco i Juanjo Arranz

Data de publicació: 7 juliol 2017 per COBDC | Etiquetes Escrit a: Notícies


El passat dia 5 de juliol, Virginia Cierco, directora de la Biblioteca del Bon Pastor de Barcelona, i Juanjo Arranz, director de Programes i Cooperació de Biblioteques de Barcelona, van participar en el programa Club Dante de Ràdio 4 per parlar de «Les Biblioteques del segle XXI». El programa de ràdio, dedicat als llibres, està dirigit i presentat per David Martí, escriptor i editor. Cada setmana hi conviden autors i agents dels llibres i la literatura. Aquesta setmana l’han volgut dedicar a les biblioteques de Barcelona, les activitats de promoció de la lectura i com han de ser els centres del segle XXI.

En la primera part del programa, el presentador va fer una petita entrevista als dos convidats. Per la seva banda, Juanjo Arranz va considerar que la base de la responsabilitat perquè nens i joves llegeixin és l’educació dels pares. I, per això, una gran part de la programació d’activitats de les biblioteques de Barcelona busca la presència de la família, no només els joves i els infants.

Virginia Cierco, per la seva banda, va explicar el bon aprenentatge que va viure durant els estudis de la diplomatura: les pràctiques. En elles, va poder comprovar que podia compartir la seva passió pels llibres i compartir-ho fomentant la lectura. Va afegir que, en començar els estudis universitaris en Biblioteconomia i Documentació, hi ha un bon ventall de possibilitats cap a on orientar la vocació de cadascú. Ella va descobrir que li agradaven les persones, i la satisfeia poder solucionar les necessitats informacionals i de lectura de la gent, i per això es va decidir a treballar en les biblioteques públiques.

A més, la seva experiència laboral, després de passar per diferents biblioteques de Barcelona i realitzar totes les funcions, li ha permès concloure que les biblioteques s’han d’adaptar a les necessitats del seu entorn, de cada barri o districte. Per això, la Biblioteca Bon Pastor treballa en xarxa amb tot el barri.

La segona part del programa va iniciar un debat sobre les biblioteques del segle XXI. Es van preguntar on estan els lectors, i tot i que estan entre els més joves i entre les persones grans que necessiten un acompanyament diferent, creuen que el paper de les biblioteques és despertar l’interès per llegir més enllà de les xarxes socials; perquè llegir es llegeix molt, però s’ha d’incentivar que cada lector trobi la seva lectura. Les biblioteques són i seran centres culturals de proximitat, espais dinàmics, amb activitats, amb una forta presència de les tecnologies, sempre prenent com a referents les biblioteques nòrdiques. I com poden aquestes biblioteques innovar? Virginia Cierco creu que adaptant-se contínuament a les necessitats del seu entorn.

Podeu escoltar el programa en aquest podcast, a partir del minut 9:27 aproximadament.

 

Club Dante – 4 de juliol de 2017

 

Els comentaris s'han tancat per aquesta entrada.