RSS

30 anys de l’Item! S’ha publicat l’Item 62 dedicat al Patrimoni obert

Data de publicació: 12 setembre 2017 per COBDC | Etiquetes Escrit a: Notícies


El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya ha publicat el núm. 62 d’Item: revista de biblioteconomia i documentació, dedicat al patrimoni obert.

Enguany la revista compleix trenta anys del seu primer número publicat, continuant sent la tribuna de reflexió i debat dels professionals. Per això, el número 62 tracta un dels temes cabdals com el del valor del patrimoni bibliogràfic i documental, i quines són les millors estratègies de cooperació i treball en xarxa per garantir-ne la preservació i la conservació, l’accés i la difusió en obert, així com la creació de nou contingut enriquit a partir de l’objecte original.

La secció Dossier recull múltiples experiències en l’obertura i la difusió del fons i col·leccions patrimonials, com també experiències de col·laboració i serveis de biblioteques, arxius i museus. Aplega, llavors, experiències de les manifestacions del patrimoni cultural en l’entorn per Marc Hernández, experiències diverses de difusió i tractament de col·leccions i fons patrimonials, com la de Biblioteca de Catalunya per Mercè Comas i Maria Sadurní; la de l’Arxiu Històric de la Societat del Gran Teatre del Liceu per Ana Escañuela i Montserrat Gutiérrez, com la del dipòsit Trencadís per Daniel Cócera, Carles Crespín, Núria Mulé i Anna Surroca; com la del projecte Bibliowikis per Carme Fenoll i Àlex Hinojo. Finalment, reuneix experiències del valor educatiu dels fons documentals d’arxiu d’empresa per M. Lluïsa Fernández, i experiències de la iniciativa d’integrar els serveis bibliotecaris en els espais expositius del Museu del Disseny de Barcelona per Elena Ruiz i Sílvia Subirana.

Christiane Barbe
, directora de la Bibliothèque et Archives nationales du Québec, contribueix en la secció Telescopi, de mirada internacional. Relata com aquesta institució ha integrat de manera transversal arxiu i biblioteca amb l’objectiu d’oferir una millor oferta de serveis, disponible en obert a RACÓ.

En la secció Veus, Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, Francesc Balada director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, i Ferran Barenblit, director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona, parlen de rol fonamental i compartit que tenen biblioteques, arxius i museus en tant que institucions encarregades de recollir, conservar i difondre el patrimoni cultural del país. La secció ja està disponible a RACÓ.

La secció Caixa d’Eines conté la revisió exhaustiva dels estàndards de digitalització, a càrrec de Miquel Térmens, i Berta Blasi i Elisa Díaz descriuen les tècniques bàsiques de neteja de documents. Els actes i esdeveniments més rellevants de l’àmbit professional del 2016 els podreu trobar a la secció Destacats 2016, disponible en obert a RACÓ.

Aquest número inaugura una nova secció, Retrovisor, amb l’objectiu de contribuir a una visió històrica de la professió. Tomàs Baiget parla de la història recent de la documentació a Catalunya.

Esperem que amb el número 62 de la revista Item contribuïm a la reflexió en el nostre àmbit. Des d’aquí volem agrair a totes les persones que l’han fet possible amb les seves aportacions.

Els col·legiats han rebut per correu postal el número de la revista i poden sol·licitar l’accés a tots els continguts a la intranet del COBDC, enviant la sol·licitud a cobdc@cobdc.org


 

Els comentaris s'han tancat per aquesta entrada.