RSS

El tancament del Grau d’Informació i Documentació de la UOC

Data de publicació: 18 juliol 2017 per COBDC | Etiquetes Escrit a: Editorials


(Editorial Juliol 2017) Fa uns dies vam rebre la notícia del tancament del Grau d’Informació i Documentació de la UOC, que a partir del setembre del 2017 ja no acceptarà l’accés de nous estudiants. S’acabarà així amb vint anys d’oferta formativa plural, que es repartia entre quatre universitats (UB, UAB, UOC, UVic), amb diferents titulacions. La diplomatura de la UVic i el segon cicle de la llicenciatura de la UAB ja fa uns anys que van desaparèixer.

Els estudis de Biblioteconomia, Documentació o Informació —algunes de les diferents denominacions que han rebut al llarg dels anys— tenen una llarga tradició a Catalunya. Biblioteques de tot tipus, centres de documentació, arxius, empreses i altres entitats s’han nodrit de les generacions de professionals que es formaven a l’única facultat que hi va haver entre el 1915 i el 1998, any a partir del qual van començar les noves titulacions, la diplomatura a la Universitat de Vic i el segon cicle a la UOC, UB i UAB.

El 1994 s’havia creat la UOC, la Universitat Oberta de Catalunya. Va néixer com una iniciativa del Govern català per proporcionar aprenentatge al llarg de la vida, mitjançant l’ús de tecnologies de la informació. Volia ser una universitat referent en la formació en línia, una opció diferent a l’ensenyament presencial.

El 1999 la UOC va començar a oferir el segon cicle d’Informació i Documentació, un any després de fer-ho la Universitat de Barcelona; deu anys més tard, arran del Pla Bolonya, es va convertir en l’actual Grau. Després de vuitanta anys, les persones interessades en les biblioteques i la gestió de la informació i el coneixement podien triar entre dues universitats*, que, tot i oferir la mateixa titulació, tenien orientacions i maneres de fer diferents, i ampliaven així l’oferta formativa. En una professió en constant evolució, facilitava l’aprenentatge al llarg de la vida, compatible amb la vida laboral.

La UOC ha estat gairebé vint anys formant professionals. Persones que volien un tipus d’aprenentatge diferent perquè els agradava més l’orientació, el format o perquè només podien seguir un ensenyament en línia. El darrer pla d’estudis havia incorporat nous perfils professionals per adequar-los a les noves necessitats laborals. Tot sembla indicar que no hi ha hagut prou temps per demostrar la viabilitat d’aquest nou pla d’estudis.

Des de la UOC s’ha dit que la decisió s’ha pres després d’una reflexió estratègica. Entre les diverses raons que hi addueixen —evolució de la disciplina, les competències, la xifra de matriculats—, ens agradaria saber quin pes ha tingut el nombre de matriculats. Ens temem que es tracti d’un paràmetre que representa un percentatge molt alt en una decisió que potser amb un nombre de matriculats superior no s’hauria pres.

Des del COBDC hem volgut dedicar-li l’editorial perquè considerem que tot i ser una decisió individual, forma part d’una sèrie de decisions que s’estan prenent, i que mostren una dificultat contínua en alguns àmbits per explicar què som i què podem fer. Quan pensem que no ens entenen, potser caldria fer autocrítica i pensar que potser tampoc no ens sabem explicar prou bé. O que hauríem d’explicar-nos de forma diferent per evitar tenir els mateixos resultats que fins ara. En aquest sentit, i perquè pensem que no és tasca només d’un dels actors, sinó d’una estratègia compartida, ens agradaria emplaçar les administracions lligades a Ensenyament, Universitats i Cultura del país a plantejar solucions consensuades i estratègiques respecte a quina ha de ser la formació en Informació i Documentació del futur i com renovar les generacions cridades a substituir les formacions de futur.

Des del COBDC prenem el compromís de crear els entorns de reflexió adequats amb tots els actors per generar el consens adient.

* Ni la UVic ni la UAB van arribar a oferir el Grau.


 

Comentaris (5)

 

 1. Angels Farré Cuyàs escrigué:

  Benvolguts,
  Soc estudiant del Grau en Informació i Documentació a la UB. La perspectiva que atorga l’experiència laboral i l’edat, així com les nombroses accions formatives que he fet al llarg del temps, fan que estigui segura que els continguts del Grau en I&D, no s’adequen a la realitat del mercat.
  Crec que al tercer curs, i si fos possible ja al segon curs, l’alumnat hauria d’escollir la seva especialització: biblioteques, arxius o gestió i organització de la informació a les organitzacions.
  Setmanalment consulto la borsa de treball del Col·legi. No estic ben formada ni com a arxivera, ni com a bibliotecària ni com a gestora documental, malgrat tenir el bagatge de 180 crèdits dels 240 necessaris per obtenir el Grau.
  L’enfocament actual del Grau, per la seva mutidisciplinarietat , no satisfà els regueriments del sector. És allò, de “Quien mucho abarca, poco aprieta”
  He viscut exemples concrets d’això. Però, no crec que aquest sigui el lloc per estendre’m.
  El nivell d’especialització i d’exigència del mercat està molt pel damunt de la formació rebuda.
  Donat això, crec molt sensata l’opció de la UOC.
  I amb això no poso en qüestió la valua i qualitat humana del professorat de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació. Per trobar un símil: la millor base per a una pel·lícula és un un bon guió. I el guió del Grau, no és un bon guió.

  • Imma Ferrer escrigué:

   Sóc alumne de la UOC. A diferència del que ens expliques del grau a la UB, crec que les assignatures que fem si que ens ajuden a poder-te incorporar en el món laboral. Ho dic com a persona que té la gran sort de treballar en un arxiu i que volia formar-se amb el grau de D&I.
   És una gran pena veure com extingeixen un grau amb grans oportunitats de treball i amb un futur ple d’oportunitats.
   Esperem que es configuri un nou grau que ens doni nova formació i poder convalidar els estudis realitzats.

   • Angels Farré Cuyàs escrigué:

    Imma,

    La UOC ha decidit suprimir el Grau i simultàniament ha llençat dos màsters: Gestió Estratègica de la Informació i el Coneixement en les Organitzacions (1) i Social Media: Gestió i Estratègia (2).
    Per això, comentava que la seva orientació és cap al mercat. Més específica, més focalitzada a una bona part de les demandes de feina. El Grau I&D de la UB és massa generalista, però la UB no és aliena a aquesta orientació, i, llença la primera edició del Postgrau de Continguts Social Media.

    Celebro que hagis aconseguit el teu objectiu.

 2. Montserrat Garcia Alsina escrigué:

  Bona reflexió en el Document. A la diagnosi feta afegiria un aspecte més: l’estat de l’economia del coneixement en el nostre país, o millor dit, el que ens consta la transició de l’economia industrial a la economia del coneixement, o dit d’un altra manera, l’endarreriment del nostre país en esdevenir una economia basada en el coneixement. Com a societat ens està costant la transformació digital, i ens està costant entendre que la tecnologia per si sola no fa res, que precisa processos específics per gestionar dades, informació i documents, i que aquests processos els fan humans, no màquines, i que les competències que adquireixen aquests humans estaven en el grau en Informació i Documentació.
  L’extinció del grau és un exemple més del nivell del nostre país, que no és cap secret no està entre les potències mundials.

  . És cert que no ens hem fet entendre, però també és cert que el nostre entorn, la nostra societat

 3. Maite Comalat escrigué:

  Estic d’acord que el tancament del grau de la UOC és una mala noticia ja que ens resta, a tots, opcions, opinions i professionals. En definitiva, oportunitats i visibilitat.

  És possible que una de les causes de la davallada d’alumnes interessats en el nostre grau vingui donada per aquesta poca visibilitat, tot i que les opinions que rebem de titulats i empreses ens permeten pensar que, tant la satisfacció com la inserció laboral, són força bones. I, a més, tenim algunes dades que ens ho demostren com, per exemple, la 6a enquesta d’inserció del’AQU o l’enquesta que la Facultat fa als seus titulats. Per descomptat, sempre és necessari revisar i millorar els estudis per adaptar-los a les necessitats del nostre entorn, sense renunciar a aquest perfil de caràcter transversal que, precisament, fa més fàcil aquesta adaptació.

  Però, el que és segur, i urgent, és trobar la manera d’explicar allò que fem de manera interessant i atractiva per aconseguir que, en el futur, siguin més els titulats satisfets i amb un bon índex d’inserció laboral. I això, sens dubte, no podem fer-ho sols. Agraïm la crida del Col·legi i ens afegirem encantats a les iniciatives que es facin en aquesta línia i on puguem ser útils.