RSS

Generadors de continguts

Data de publicació: 15 abril 2013 per COBDC | Etiquetes Escrit a: Editorials


(Editorial Abril 2013) Els professionals de la biblioteconomia i la documentació, potser millor que ningú, sabem que la xarxa és un pou sense fons on és difícil destriar, d’entre els milions de documents, aquells que són rellevants dels que no ho són. Com a gestors de la informació, localitzar-los i classificar-los forma part de la nostra feina. Aquest contacte amb la realitat ens fa coneixedors de la quantitat i la qualitat dels continguts i de quines són les seves virtuts i les seves mancances. Però, què en fem, d’aquest coneixement? Tenim dues opcions: quedar-nos de braços creuats o actuar. Heu pensat en la possibilitat de generar nous continguts?

Una de les eines que més ha evolucionat en els darrers anys és la Viquipèdia. Va començar tenint molts detractors perquè no es tenia la certesa que els continguts estiguessin confeccionats o avalats per experts en la matèria. Però amb el temps hem pogut comprovar que si bé hi ha molta feina a fer, en molts casos el contingut d’aquesta enciclopèdia digital és excel·lent i es pot afirmar que és una referència fins i tot en medis docents i acadèmics.

El 2012, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya va posar en marxa un projecte, en col·laboració amb el moviment GLAM-WIKI (Galleries, Libraries, Archives and Museums), per impulsar i fomentar la participació de les biblioteques públiques de Catalunya aportant continguts a la Viquipèdia.

El projecte preveu la incorporació d’entrades relacionades amb les biblioteques, com catàlegs i guies bibliogràfiques, que afavoreixin l’accés al fons bibliogràfic i que ampliïn la bibliografia i les referències dels articles corresponents a l’enciclopèdia virtual.

Per afavorir l’accés a la cultura i a les obres de la literatura mundial, també es preveu relacionar el Pla Nacional de Lectura amb el projecte Viquitexts, una biblioteca digital multilingüe de textos originals lliures de drets. De la mateixa manera, també es preveu publicar fotografies sota llicència Creative Commons, acompanyades de la informació necessària per identificar-les, dades que acostumen a estar absents en les imatges que corren per la xarxa.

Moltes biblioteques tenen una relació molt estreta amb la història i amb la preservació del patrimoni local. La Viquipèdia és una bona eina per fer visible i posar en valor aquests fons que, d’una altra manera, no estarien a l’abast dels usuaris; i és, a la vegada, una bona manera d’implicar els ciutadans amb els centres bibliotecaris de la seva localitat fent-los participar en el projecte aportant material propi (per exemple, material fotogràfic).

Les possibilitats no s’acaben aquí. Els continguts es poden ampliar amb la història de les institucions bibliotecàries; amb la història dels centres, sobretot quan l’arquitectura és un patrimoni afegit; amb les biografies de les persones que són un referent de la biblioteconomia, tant internacionals, nacionals com locals. Sobre aquest darrer punt cal destacar el projecte que està duent a terme Wikimediacat amb les biografies de les primeres bibliotecàries catalanes que us comentàvem en el darrer número del Document. Va sent hora que els bibliotecaris i les bibliotecàries estiguin referenciats pels seus mèrits com qualsevol altre personatge de les arts i de les ciències.

No som només custodis de la informació. Omplir la Viquipèdia de continguts de qualitat i ben estructurats i fer-los visibles a la xarxa és a l’abast de tots nosaltres; individualment, però sobretot com a projecte de centre que vinculi la nostra feina amb uns usuaris (ciutadans, professionals o estudiants) que busquen, cada cop més, cobrir la seva necessitat d’informació o la seva curiositat.


 

Els comentaris s'han tancat per aquesta entrada.