RSS

I després del Mobile, què? Pensem en el mòbil

Data de publicació: 14 març 2017 per COBDC | Escrit a: Editorials


(Editorial Març 2017) Taxis ocupats per tot arreu, restaurants i hotels plens, i gent, molta gent, pel carrer, a plaça Espanya, a la Fira, a la Diagonal. Ja fa més de 10 anys que l’última setmana de febrer Barcelona s’omple de gom a gom amb les últimes novetats tecnològiques i de personalitats, treballadors i interessats en la indústria del mòbil, amb la celebració del Mobile World Congress (MWC). Hem volgut fer-vos-en un tastet, i d’aquí el petit endarreriment d’aquest editorial.

entrada-mwc
En el MWC s’ha parlat de la tecnologia 5G que permetrà cobrir la necessitat de donar més capacitat d’accés a les dades, fruit del creixement dels continguts multimèdia i de l’Internet de les coses (IoT).

Fem una mica d’història sobre aquesta tecnologia…

Tot va començar a la dècada del 1990, quan va aparèixer la connexió 2G, que va donar vida als SMS i va suposar l’entrada de la telefonia al món digital i representava el salt a Internet.

Amb el temps, l’evolució d’Internet va fer que els usuaris demanessin també més velocitat a la seva connexió telefònica. I 10 anys després (al voltant del 2000) sorgia el 3G, que tenia com a objectiu facilitar la transferència d’arxius multimèdia, la connectivitat permanent i una velocitat set vegades més ràpida que la connexió estàndard (fins a 2Mb/s). Amb 3G és possible parlar i transmetre dades a l’hora, permet tenir la TV al mòbil i fer videotrucades.

No fa gaires anys que el 4G va aparèixer a les nostres connexions, ampliant la velocitat a 100Mb/s i permetent l’streaming de vídeo HD. El 2017, aquesta connexió encara no és una realitat global, ja que no tots els dispositius ni totes les targetes SIM són compatibles amb aquesta connexió.

Amb tot, la tecnologia no s’atura i ara arriba la 5G, el futur de la connexió, assegurant una velocitat de fins a 1Gb/s. Els operadors ja estan treballant per trobar una velocitat intermèdia, com passa actualment entre la 3G i 4G.

Estem tots preparats per a aquesta connexió mòbil? Realment necessitem aquesta velocitat per a l’ús que fem del telèfon? Si fas servir el teu telèfon per consultar el correu electrònic, WhatsApp o navegar per Internet, la velocitat actual 3G/4G és suficient per cobrir aquestes necessitats.

Una de les altres grans novetats del MWC ha estat el nou Samsung S8 i el nou Nokia 3310. Samsung, com sempre, no decep, ja que aprofita cada Mobile per llençar un nou telèfon. En aquest cas, l’S8 té un disseny renovat, sense botons en el frontal i amb una pantalla sense vores, molt més resilient i flexible (i aquest no explica XD). I el Nokia 3310 és la versió renovada de l’antic telèfon, per als qui enyoren el teclat i enviar SMS, ja que no disposa de connexió i la càmera de fotos és de baixa qualitat, malgrat que el seu cost és de 50€.

EditionsatPlay2017

EditionsatPlay2017

 

 

 

 

 

 

 

 

En els últims anys, el mòbil perd una mica de protagonisme al MWC, malgrat ser-ne la fira especialitzada. Cada any guanyen terreny les apps, les tecnologies per a smartcities, la robòtica, l’Internet de les coses, els cotxes automàtics (sense conductor), i una llarga llista de novetats.

Aquest fenomen s’aprecia perquè, en el cas de les apps, hi tenen un espai reservat a la fira: «Planeta apps». I cada cop més, els governs mostren les innovacions i projectes d’empreses del sector, com va ser el cas del Pavelló de Catalunya (sota el paraigües d’Acció) i el Pavelló d’Espanya (sota el paraigües de Red.es i Agenda Digital).

Per a les biblioteques i els professionals de la informació és una fira per estar al dia en les noves tecnologies, conèixer novetats d’apps i dispositius que facilitin la vida del ciutadà, la vida laboral, professional i la cultura.

Les biblioteques també s’adapten a aquests nous usos diaris de la tecnologia. Per exemple, les apps BibliosBCN (Biblioteques de Barcelona) i BibliotequesXMB (Diputació de Barcelona per a la Xarxa de Biblioteques Municipals), tal i com ens explica Natalia Arroyo-Vàzquez en l’ultim Item «Pensar en mòbil».

El nostre rol també s’adapta en les maneres que tenim d’interactuar amb els usuaris, els serveis que oferim i les diferents funcions que adquireixen els professionals de la informació i la documentació, com els community managers, seo experts, etc. També aflora l’ús d’aquestes tecnologies en la manera com tenim de comunicar-nos amb els usuaris; per exemple, l’ús del WhatsApp per part de la Biblioteca de la UdG.

L’últim Item «Pensar en el mòbil» ens feia reflexionar sobre aquest tema. En l’acte de presentació, tant Mariola Dinarès (periodista d’Internet i ràdio), com Joan Ramon Mallart (director de Negoci Mòbil d’IBM Espanya i professor d’ESADE) ens van explicar com els hàbits de vida van canviant, a mesura que ens adaptem a aquests nous usos de la tecnologia.

En altres casos, com el Tercer Sector, busquen la manera d’aprofitar el potencial de la tecnologia per millorar o afavorir les entitats del sector. En aquest sentit, al MWC es va presentar l’informe «Les necessitats de les entitats del Tercer Sector Social de Catalunya en tecnologia mòbil, digitalització i TIC», on destaca:

«S‘han d’abordar quatre temes per tal d’aprofitar el potencial de les noves tecnologies. Primer, la formació digital dels professionals que treballen en el Tercer Sector. Segon, involucrar els usuaris en el procés digitalitzador de les iniciatives socials. Tercer, acostar les empreses TIC per tal que puguin desenvolupar tecnologies que estiguin pensades des del principi pels sectors socials. I per últim, avaluar l’impacte dels nous processos de les entitats socials en aquest àmbit.»

Font: Social.cat

D’altra banda, hi va haver espai per avaluar la figura de la dona a la indústria tecnològica, amb la iniciativa Women4Tech, on es presentaven dades estadístiques de la inclusió de la dona al sector tecnològic per obrir el debat de gènere:

«Les dades són clares: l’any passat, només el 21% de les persones que van assistir al Mobile World Capital eren dones. Si ampliem més l’espectre, trobem que a Europa el 26% dels CEO a les empreses són dones.
El percentatge encara es redueix més si ens fixem només en les start-ups, on només el 6% d’aquestes empreses emergents estan dirigides per dones.
Segons dades de la Comissió Europea, també falten dones emprenedores: a Europa, les emprenedores representen el 31% del total, i en el sector de les TIC les emprenedores només representen el 19%.»

Font: Social.cat

Per acabar, molts mitjans es fan ressò del MWC i durant els quatre dies de la fira s’ofereix una retransmissió amb les curiositats, novetats i futur del món digital i tecnològic. Per exemple, el programa Més_324, que va portar tres empreses catalanes del Pavelló de Catalunya per explicar el seu projecte.

I després del Mobile, què? Anem cap al 5G? Provem totes les apps? Començaran a circular vehicles sense conductors? Omplirem la llar de sensors? Monitoritzarem la nostra salut i la dels nostres familiars? Posarem GPS als llibres de préstec?

Deixem passar un any i fem una comparativa des d’ara fins a la propera edició del MWC18.

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar


 

Els comentaris s'han tancat per aquesta entrada.