Perfils professionals: el gestor de la informació a l’empresa

empresaImagino que molts de vosaltres us preguntareu en què consisteix la tasca del gestor de la informació en una empresa. Es tracta d’una funció transversal, encara incipient a Espanya, però consolidada en grans empreses a nivell internacional. Una dada: el 85 per cent de les 100 primeres empreses del rànquing Fortune 500 disposa d’aquesta funció. A Espanya aquest professional està present principalment en l’àmbit dels serveis professionals, en el sector financer, en la indústria farmacèutica o energètica, en grans grups de comunicació i en empreses altament innovadores.

El gestor de la informació és un especialista en fonts d’informació, que coneix l’entorn empresarial, que actua en tot el cicle de vida de la informació (des de la detecció de les necessitats d’informació, la seva adquisició, fins la seva integració en els sistemes d’informació corporatius i la seva avaluació posterior), i contribueix al fet que l’empresa obtingui avantatge competitiu de l’ús estratègic de la informació. Això és especialment rellevant en l’actual context en el qual l’excés d’informació constitueix un seriós problema per a les empreses, que pot desviar-les del que és realment important per al seu negoci. La informació digital ha crescut un 60 per cent en l’últim any i diàriament apareixen 7 milions de noves webs, sense esmentar l’explotació de xarxes socials i la omnipresència de tot tipus d’informació a través de dispositius mòbils. En aquest context, el gestor de la informació proporciona pautes i eines que permeten a l’empleat gestionar més eficientment la informació, la qual cosa repercuteix en la seva eficiència i productivitat.

En una empresa cotitzada aquest professional actua com facilitador d’informació, crea continguts de qualitat, proporciona eines perquè l’usuari pugui accedir a la informació i realitza cerques i anàlisis d’informació a mida. De la mateixa manera, selecciona i avalua els productes d’informació que més s’adeqüen a les necessitats de la companyia i els posa a la disposició dels usuaris, als quals també forma perquè els utilitzin en tot el seu potencial (els ajuda a incorporar-los al seu treball diari eliminant tasques manuals, millorant la qualitat del reporting, etc.). Al mateix temps, ofereix solucions a mida de gestió documental i de continguts web perquè els diferents departaments de la companyia millorin l’accés o compleixin amb determinats requeriments legals.

Criteria, societat cotitzada, que és present en l’IBEX35 i que té projecció internacional per la seva activitat centrada en l’anàlisi d’inversions, té necesitat d’informació d’alta qualitat, contrastada, fiable, actualitzada i plural, perquè els seus professionals puguin analitzar les possibles inversions i gestionar activament la cartera, considerant els diferents escenaris i òptiques d’una mateixa problemàtica, els riscos associats, sinergies, etc. Amb aquest objectiu, l’equip de gestió de la informació ofereix serveis d’alerta de primera mà i seguiment de tota aquella informació crítica que pot afectar la companyia, les empreses de les quals és accionista i els sectors de la seva d’activitat, que recullen l’opinió dels diferents grups d’interès sobre la societat (analistes, agències de qualificació, mitjans de comunicació, xarxes socials i comunitat de financera en general). Aquest flux constant i dinàmic d’informació permet als controllers focalitzar-se en els processos de negoci i a crear valor per als accionistes.

A Espanya, el gestor de la informació pot formar-se cursant el grau d’Informació i Documentació que, juntament amb unes pràctiques en una empresa i una actitud de curiositat intel·lectual i aprenentatge continu, li permetran adquirir certa especialització en informació empresarial. La formació addicional en matèries comptables, financeres o legals l’ajudarà a dominar la terminologia que fan servir els seus usuaris.

Les seves eines de treball són principalment les bases de dades professionals, generalment de subscripció (terminals financers, d’analistes, d’operacions corporatives, jurídiques, de premsa, sectorials, de mercats, etc.), encara que també utilitza constantment recursos gratuïts disponibles a Internet i, especialment, l’Internet invisible, així com la xarxa de contactes professionals i centres d’informació especialitzats. L’ús avançat de la tecnologia és clau, ja que ens permet millorar la monitorització i l’anàlisi de la informació, la seva visualització, etc.

Finalment, la varietat de negocis en els quals opera la nostra companyia i el seu dinamisme i ritme galopant en el dia a dia fan que el treball del professional de la informació sigui molt divers a nivell de sectors d’activitat, països, llengües i temàtiques. El temps sempre acuita i el gestor ha de respondre amb la màxima rapidesa i agilitat possibles i innovant, per això la comunicació constant amb els equips de professionals és molt important per poder anticipar demandes i necessitats d’informació. A Criteria, difícilment existeixen dos dies iguals!

Font: Soy, Cristina (2011). El gestor de la información en la empresa. El economista.

Fotografia exterior: andy.brandon50

Els comentaris s'han tancat per aquesta entrada.