FREEFIND, UN BUSCADOR GRATUÏT PER A WEBS I BLOCS

5 desembre 2012
admin

Us presentem una eina que ja hem començat a implementar a les biblioteques digitals de diferents centres i que creiem que us pot interessar. En el marc del projecte BDPuntedu, diversos centres ja l’han usat, i l’experiència ha tingut una valoració molt positiva, excel·lent. Concretament, podeu veure’n exemples a les biblioteques digitals de l’Escola Agnès de Sitges, de l’IES Francesc Macià de Cornellà de Llobregat i de l’Institut de Llagostera.

Es tracta de Freefind.com. Nascut el 1998, permet la inserció d’un buscador en qualsevol pàgina web sense necessitat d’haver de baixar-se cap programa ni de programar cap línia de codi. Segons el que indica el seu propi web, ja hi ha més de 100.000 webs que l’usen. Pel que fa a la llengua de presentació, cal dir que tota la interfície del servei és en anglès, però ja veureu que de seguida us hi familiaritzareu.

 

Té dues versions: la gratuïta, que és la que utilitzem, amb un límit de 64 MB en la dimensió de totes les pàgines indexades, però no en la quantitat de pàgines; ara bé, afegeix publicitat a la pàgina de resultats. I d’altra banda, ofereix tota una sèrie de subscripcions de pagament (des de 5 a 79 dòlars al mes), i amb capacitat per indexar des de 250 fins a 25.000 pàgines. Com podeu veure, es tracta d’un servei força ampli, destinat a un públic força heterogeni i amb necessitats força diferents en l’àmbit de la recuperació de la informació.

 

El procés d’alta és ben senzill: només cal afegir el web que volem indexar i el vostre correu electrònic. Immediatament rebreu un correu amb la contrasenya. Us hi autentifiqueu i accedireu a una pàgina on haureu de triar quina subscripció voleu; aleshores feu clic a l’opció gratuïta.

 

Us apareixerà el vostre tauler de control, on podreu gestionar i administrar el vostre cercador. Les principals característiques que cal que tingueu en compte, per començar a usar d’una manera eficient i pertinent aquest nou cercador, són les següents:

 

  • Construir l’índex: a la pestanya “Build index” trobareu l’opció d’executar una primera indexació al vostre lloc web. També té l’opció de programar indexacions periòdiques amb diferents freqüències, fet que permet mantenir al dia el cercador de les noves pàgines que anem afegint al web. Hi ha altres característiques avançades que també val a esmentar: a) establir punts d’accés alternatius, en el cas que es disposin diferents URL o, com en el cas de Blogger, establir un accés només amb el blogspot.com sense el com.es; b) excloure pàgines de la indexació, en el cas que no es vulguin recuperar segons quines pàgines; c) estendre la indexació a documents PDF, Word, etc.; i d) afegir opcions de rellevància tant a pàgines concretes del nostre web com al seu text.
  • Opcions de personalització: a la pestanya “Customize” hi ha tot allò relacionat amb l’aspecte gràfic i el disseny del cercador, especialment pel que fa a la pàgina de resultats. Hi trobareu opcions com: canvi de fons, poder afegir el logotip de la vostra institució, el color del text, pujar una plantilla personalitzada, canviar alguns textos, o el format dels resultats.
  • Enganxar el codi: a la pestanya “HTML” es pot enganxar el codi necessari per inserir el cercador al vostra web. Hi ha una gran varietat de presentacions i formats que s’adapten a les necessitats de cadascú.
  • Informes: si aneu a la pestanya “Reports”, hi trobareu tot el que fa referència als informes i als logs del cercador. Es poden obtenir informes sobre el nombre de cerques realitzades cada dia, les paraules clau introduïdes, les combinacions de paraules que s’han fet, i permet configurar si es volen rebre les alertes al correu electrònic. També disposa d’un apartat de logs en què es poden controlar les indexacions realitzades i els errors de cadascuna.
  • Finalment, disposa d’una pestanya de “Library”, en què podreu trobar una ajuda ben completa, amb FAQ, tutorials, manuals i un centre d’ajuda, entre altres eines.

Tot i l’aspecte antic i relativament poc acurat de la pàgina després de 14 anys de servei, crec que es tracta d’una eina realment poderosa i que ens dóna, fins i tot en la versió gratuïta, moltíssimes eines de control i gestió d’un cercador. És una alternativa perfectament vàlida al sempre poderós i omnipresent Google, i el seu Custom Search Engine.

Daniel Gil, bibliotecari responsable dels blocs i biblioteques digitals dels centres Bdpuntedu.

Més sobre:

1 comentari

Simple Calendar

desembre 2017

dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Temes que tractem

suscriu-te a bdpuntedu

Correu electrònic:

Coordinacio BDpuntedu

Col·legi Oficial de Bibliotecaris - Documentalistes de Catalunya
C/Ribera, 8 pral. - 08003 Barcelona
Tel. 93 319 76 75
Correu: bdpuntedu@cobdc.org