Els dies 5 i 6 de març tens una cita: 5es Jornades de Biblioteques Escolars!

31 gener 2013
admin
Comentaris tancats a Els dies 5 i 6 de març tens una cita: 5es Jornades de Biblioteques Escolars!

Des de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, el grup de recerca Bescolar i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya ens plau convidar-vos a les 5es Jornades de Biblioteques Escolars, que se celebraran els dies cinc i sis de març a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.

4esjornades2Aquestes Jornades volen ser el punt de trobada de tota la professió dedicada al món de la biblioteca escolar: professorat de primària i secundària, bibliotecaris, estudiants, etc.

Entre la programació destaquem les experiències de les pròpies biblioteques escolars en els àmbits de la competència informacional i els serveis 2.0, la taula de debat sobre les xarxes i els serveis de suport que s’ofereixen des de diferents àmbits del territori i la presentació de documents importants per a l’avaluació i el desenvolupament de les biblioteques escolars catalanes.

Si vols venir a les Jornades pots fer un cop d’ull al programa i formalitzar la teva inscripció des del web.

També pots participar a les jornades com a voluntari, només cal que ens facis arribar un correu electrònic amb les teves dades: nom, cognoms i telèfon.

Per qualsevol dubte o per a més informació et pots posar en contacte amb l’organització mitjançant el correu (jornades.escolars@cobdc.org) o per telèfon al 93 319 76 75.

No hi pots faltar!

FREEFIND, UN BUSCADOR GRATUÏT PER A WEBS I BLOCS

5 desembre 2012
admin

Us presentem una eina que ja hem començat a implementar a les biblioteques digitals de diferents centres i que creiem que us pot interessar. En el marc del projecte BDPuntedu, diversos centres ja l’han usat, i l’experiència ha tingut una valoració molt positiva, excel·lent. Concretament, podeu veure’n exemples a les biblioteques digitals de l’Escola Agnès de Sitges, de l’IES Francesc Macià de Cornellà de Llobregat i de l’Institut de Llagostera.

Es tracta de Freefind.com. Nascut el 1998, permet la inserció d’un buscador en qualsevol pàgina web sense necessitat d’haver de baixar-se cap programa ni de programar cap línia de codi. Segons el que indica el seu propi web, ja hi ha més de 100.000 webs que l’usen. Pel que fa a la llengua de presentació, cal dir que tota la interfície del servei és en anglès, però ja veureu que de seguida us hi familiaritzareu.

 

Té dues versions: la gratuïta, que és la que utilitzem, amb un límit de 64 MB en la dimensió de totes les pàgines indexades, però no en la quantitat de pàgines; ara bé, afegeix publicitat a la pàgina de resultats. I d’altra banda, ofereix tota una sèrie de subscripcions de pagament (des de 5 a 79 dòlars al mes), i amb capacitat per indexar des de 250 fins a 25.000 pàgines. Com podeu veure, es tracta d’un servei força ampli, destinat a un públic força heterogeni i amb necessitats força diferents en l’àmbit de la recuperació de la informació.

 

El procés d’alta és ben senzill: només cal afegir el web que volem indexar i el vostre correu electrònic. Immediatament rebreu un correu amb la contrasenya. Us hi autentifiqueu i accedireu a una pàgina on haureu de triar quina subscripció voleu; aleshores feu clic a l’opció gratuïta.

 

Us apareixerà el vostre tauler de control, on podreu gestionar i administrar el vostre cercador. Les principals característiques que cal que tingueu en compte, per començar a usar d’una manera eficient i pertinent aquest nou cercador, són les següents:

 

 • Construir l’índex: a la pestanya “Build index” trobareu l’opció d’executar una primera indexació al vostre lloc web. També té l’opció de programar indexacions periòdiques amb diferents freqüències, fet que permet mantenir al dia el cercador de les noves pàgines que anem afegint al web. Hi ha altres característiques avançades que també val a esmentar: a) establir punts d’accés alternatius, en el cas que es disposin diferents URL o, com en el cas de Blogger, establir un accés només amb el blogspot.com sense el com.es; b) excloure pàgines de la indexació, en el cas que no es vulguin recuperar segons quines pàgines; c) estendre la indexació a documents PDF, Word, etc.; i d) afegir opcions de rellevància tant a pàgines concretes del nostre web com al seu text.
 • Opcions de personalització: a la pestanya “Customize” hi ha tot allò relacionat amb l’aspecte gràfic i el disseny del cercador, especialment pel que fa a la pàgina de resultats. Hi trobareu opcions com: canvi de fons, poder afegir el logotip de la vostra institució, el color del text, pujar una plantilla personalitzada, canviar alguns textos, o el format dels resultats.
 • Enganxar el codi: a la pestanya “HTML” es pot enganxar el codi necessari per inserir el cercador al vostra web. Hi ha una gran varietat de presentacions i formats que s’adapten a les necessitats de cadascú.
 • Informes: si aneu a la pestanya “Reports”, hi trobareu tot el que fa referència als informes i als logs del cercador. Es poden obtenir informes sobre el nombre de cerques realitzades cada dia, les paraules clau introduïdes, les combinacions de paraules que s’han fet, i permet configurar si es volen rebre les alertes al correu electrònic. També disposa d’un apartat de logs en què es poden controlar les indexacions realitzades i els errors de cadascuna.
 • Finalment, disposa d’una pestanya de “Library”, en què podreu trobar una ajuda ben completa, amb FAQ, tutorials, manuals i un centre d’ajuda, entre altres eines.

Tot i l’aspecte antic i relativament poc acurat de la pàgina després de 14 anys de servei, crec que es tracta d’una eina realment poderosa i que ens dóna, fins i tot en la versió gratuïta, moltíssimes eines de control i gestió d’un cercador. És una alternativa perfectament vàlida al sempre poderós i omnipresent Google, i el seu Custom Search Engine.

Daniel Gil, bibliotecari responsable dels blocs i biblioteques digitals dels centres Bdpuntedu.

Més sobre:

Bibliotecari/ària, aquesta serà la teva escola. Escola, aquest serà el teu bibliotecari/ària.

19 novembre 2012
admin
Comentaris tancats a Bibliotecari/ària, aquesta serà la teva escola. Escola, aquest serà el teu bibliotecari/ària.

La implantació del projecte en dues fases, arran del retard en el pagament del Departament d’Ensenyament als centres, val a dir que ha comportat algunes conseqüències negatives i d’altres positives.

Una de les qüestions favorables és l’oportunitat de millorar procediments i mètodes de treball. Per això en aquesta segona fase ens hem proposat tenir més cura de les primeres hores del bibliotecari o bibliotecària al centre.

Per aconseguir una millor integració de les propostes dels bibliotecaris als centres educatius i una col·laboració més intensa i constant dels claustres, aquest curs els bibliotecaris seran presentats a tot l’equip docent. En el cas de l’educació primària la presentació tindrà lloc en un claustre, mentre que en l’educació secundària serà en una reunió breu amb els caps dels departaments.

A banda de ser presentat, el bibliotecari/ària exposarà els objectius de la seva intervenció i les característiques de les col·laboracions que necessitarà.

A continuació us presentem les parelles de professionals i escoles que hem posat en marxa darrerament:

 • Escola Agnès de Sitges. Hi intervé la bibliotecària Cleofé Hernández.
 • Escola Antoni de Vilanova, de Falset. Hi intervé la bibliotecària Núria Vilanova.
 • Escola Feliu i Vegués, de Badalona. Hi intervé la bibliotecària Míriam Balboa.

 

 

 

 • Escola Isaac Peral, de Terrassa. Hi intervé el bibliotecari Víctor Cabezas.
 • Escoles Jovellanos i Rius i Taulet, de Barcelona. Hi intervé el bibliotecari Joan Bolumar.
 • Escola La Llàntia, de Mataró. Hi intervé la bibliotecària Eva Fàbregas.
 • Escola Les Roques Blaves, d’Esparreguera. Hi intervé el bibliotecari David Casasús.

 

 

 • Escola Pla de l’Avellà, de Cabrera de Mar. Hi intervé el bibliotecari Guillermo Leborán.
 • Escola Sant Miquel, de Castellgalí. Hi intervé la bibliotecària Anna Artigas.
 • Escola Vila Parietes, de Parets del Vallès, i Institut Nicolau Copèrnic, de Terrassa. Hi intervé la bibliotecària Aina Ribé.

 • Institut Baix Montseny, de Sant Celoni. Hi intervé la bibliotecària Cristina Gómez.
 • Institut Banús, de Cerdanyola del Vallès. Hi intervé la bibliotecària Rosa M. Guijarro.
 • Institut Llagostera, de Llagostera. Hi intervé la bibliotecària Xènia Solés.

El treball de la competència informacional als centres

23 octubre 2012
admin
Comentaris tancats a El treball de la competència informacional als centres

El Pla Lector de Centre (PLEC) que el Departament d’Ensenyament proposa desenvolupar als centres educatius, estructura el treball de la lectura en tres àmbits:

–          Saber llegir (competència lectora)

–          Llegir per aprendre (competència informacional)

–          El gust per llegir

Des de fa temps les biblioteques escolars han treballat força i d’una manera general en el primer i el darrer àmbit. Ara bé, tal com conclou l’estudi Las bibliotecas escolares en España: análisis y recomendaciones (2005), l’establiment de programes específics de formació en l’ús de la informació per a l’alumnat no arriba al 50% del total. Tot i que s’espera que en la versió actualitzada d’aquest estudi, que es presentarà properament, el percentatge hagi augmentat, el treball de la competència informacional encara és un punt feble en moltes escoles.

Per la importància d’aquesta competència en la societat actual, des del Bdpuntedu ens hem proposat ajudar els centres que ho desitgin, mitjançant el lideratge de la biblioteca, a elaborar un pla estratègic per al treball integrat d’aquesta competència a les aules.

Avui compartim amb tots vosaltres alguns dels recursos que Anna Blasco i Glòria Durban ofereixen al web competència informacional a l’aula i que resulten més interessants per a nosaltres:

–          El model 3.3.3:  planteja el desenvolupament de la competència a partir de tres grans capacitats, que responen a cadascuna de les fases clàssiques del procediment de treball amb la informació: cerca, tractament i comunicació.

–          Els continguts de la LOE: vinculats a l’adquisició de la competència informacional per nivells.  A partir d’aquí les autores recomanen concretar el treball de la competència a partir, per exemple, del projecte interdisciplinari a educació primària, el treball de síntesi i el projecte de recerca a l’ESO.

–          Seqüenciació de la competència informacional: des de l’educació infantil fins a la  secundària obligatòria. Inclou el grau d’autonomia amb què els alumnes han d’encarar les diverses fases del procés de cerca, tractament i comunicació del coneixement.

–          Pautes per a l’avaluació de la competència informacional

–          Pautes de cerca per a l’alumnat: amb 8 models que corresponen a 8 nivells de dificultat.

–          Mapes de les fonts d’informació i les eines: presenta 7 models per a 7 nivells de dificultat.

Si aquest tema us interessa, a més a més de navegar pel web, també podeu consultar el llibre Competència informacional: del currículum a l’aula, de les mateixes autores i editat per Rosa Sensat.

Marta Roig, coordinadora del Bdpuntedu


Política de col·lecció amb proposta de compra: l’exemple d’un servei a mida del projecte Bdpuntedu.

9 octubre 2012
admin
Comentaris tancats a Política de col·lecció amb proposta de compra: l’exemple d’un servei a mida del projecte Bdpuntedu.

Des del Bdpuntedu som conscients del valor i de les oportunitats que un projecte com el nostre ofereix a escoles, professionals i infants i joves. És per això que l’equip treballa per oferir serveis a mida que s’adeqüin a les necessitats de cada escola.

Les propostes de compra i creixement del fons, que en aquests moments està treballant  la nostra bibliotecària especialista en literatura infantil i juvenil Rosa Isern, en són un exemple.

Aquesta tasca s’està duent a terme als centres que no disposen d’una col·lecció mínima, tal com indiquen els estàndards o que hi tenen grans desequilibris. Primerament, el professional que va al centre elabora un diagnòstic del fons i s’acorda quina hauria de ser la col·lecció ideal per poder respondre a les necessitats de la comunitat educativa específica del centre. I tot seguit, amb aquesta informació, l’especialista Rosa Isern selecciona títols concrets de qualitat per orientar el creixement de la col·lecció.

També es tenen en compte, en cada cas, les possibilitats a l’hora de gestionar les compres i les donacions i de complementar el fons per mitjà d’altres agents, com ara els centres de recursos pedagògics o bé les biblioteques públiques.

Però la intervenció no acaba aquí.  Com que tan important és fer créixer la col·lecció com mantenir-la, els professionals que van als centres proposen a les comissions de biblioteca un pla d’esporga personalitzat.

Així doncs, amb aquesta aposta el projecte promou intervencions estratègiques que seran d’utilitat per al centre més enllà del temps en què hi treballi el bibliotecari/ària.

Marta Roig, coordinadora del Bdpuntedu

Més sobre:

Un equip en marxa

28 setembre 2012
admin
Comentaris tancats a Un equip en marxa

L’arribada de bibliotecaris a les escoles continua, no defalleix.  La setmana de l’1 al 7 d’octubre dos professionals més inicien la seva intervenció.

Xènia Solés. És una de les professionals de l’equip més implicada en les biblioteques escolars. Fa un any va impulsar, amb un company del màster Biblioteques escolars i promoció de la lectura, l’empresa Bibliopuntcat i la trobareu a tots els cursos i jornades que es fan sobre la matèria. Fins al dia 15 d’octubre portarà la seva professionalitat i dolcesa a l’Escola l’Entorn, de Porqueres, on ja va actuar el curs passat.

Joan Bolumar. Discret, efectiu i conciliador, el Joan torna a l’escola que va haver de deixar  de cop el curs passat. Allà l’esperen amb candeletes i la biblioteca transformada. Aquest estiu unes quantes mestres s’hi han arromangat i han deixat l’espai a l’altura de l’edifici. Bona estada a l’Escola Bernat de Riudemeia, a Argentona, Joan!

Més sobre:

Tot apunt per recomençar

20 setembre 2012
admin
Comentaris tancats a Tot apunt per recomençar

La propera setmana, cinc escoles que van veure aturades les seves intervencions el curs passat recuperaran el suport professional que els ofereix aquest projecte. Es tracta del Centre d’Educació Especial Palau de Girona, l’Escola Puig d’Agulles de Corbera de Llobregat, l’Institut Terres de Ponent de Mollerussa, l’Institut Francesc Macià de Cornellà i l’Escola Cèsar August de Tarragona.

Els professionals que hi treballaran ja van dur a terme la primera fase d’aquestes intervencions i, per tant, formen part de l’equip del projecte. Us els presentem:

Alícia Moreno. La trobareu sempre enèrgica i disposada darrere d’algun dels taulells de les biblioteques municipals de Girona. Col·labora des del curs passat en aquest projecte assumint tasques d’organització i gestió de la col·lecció, condicionament de l’espai, catalogació i esporga al CEE Palau.

 

Joaquim Vilallonga. És un dels pocs nois de l’equip. Prefereix que l’anomenin Quim. És prudent, no pas indecís, i col·labora en el projecte des del curs passat. Ha estat a l’Escola la Florida de Santa Perpètua de Mogoda i li queden dos dies justos per acabar la seva intervenció a l’Escola Puig d’Agulles de Corbera de Llobregat.

 

Laura Aguilà. Com una formigueta, va fent sense parar. No fa soroll però sí molta feina. Al llarg de les properes setmanes enllestirà les tasques pendents a l’Institut Terres de Ponent.

 

 

Iris Parusel. És tot terreny i autònoma. No hi ha qui l’aturi. Ha format part de l’equip en les dues edicions del projecte i després de passar per Badalona aquest setembre comença una nova aventura a l’Institut Francesc Macià de Cornellà.

 

Guillermo Leborán. Entusiasta i atrevit el Guillermo ha fet més kilòmetres que ningú. El curs passat va estar al Figaró, a Sant Boi de Llobregat  i a Tarragona on ara tornarà per acabar de catalogar.

 

 

A banda de la intervenció de tots ells i de molts d’altres que ja us anirem presentant, en aquesta segona fase hi ha previstes força sessions de formació per als claustres. A principi de mes ja es van dur a terme les primeres a les escoles La Florida de Santa Perpètua de Mogoda i Gabriel Castellà i Raich d’Igualda.

A poc a poc, doncs el, Bdpuntedu torna als centres.

 Marta Roig, coordinadora.

Més sobre:

Us presentem els primers blocs del projecte acabats!

15 juny 2012
admin
Comentaris tancats a Us presentem els primers blocs del projecte acabats!

Finalment i després d’avaluar i barallar-nos amb plataformes diverses Blogger ha estat el sistema escollit. Té un funcionament més senzill que el WordPress i menys limitacions que la plataforma de l’xtec.

No ens ha permès fer exactament el que desitjàvem: filtrar continguts combinant etiquetes o categories, però l’estructura final del bloc ens sembla que satisfà les necessitats d’una biblioteca escolar en relació al seu espai a la xarxa.

Veureu que en la majoria dels casos els blocs incorporen també un espai per passejar-se entre els recursos digitals que formen part de la biblioteca. Per organitzar-los s’ha seleccionat la plataforma Symbaloo , per a escoles, i Diigo , per a Instituts.

Ara només falta que els centres els vagin omplint de continguts:

http://bibliotecaiessantjordinavas.blogspot.com/

http://escolapratdelariba-biblioteca.blogspot.com/

http://bibliotecajoanguinjoan.blogspot.com/

http://blocs.xtec.cat/bibliopuig/

Per elaborar-los hem passat als bibliotecaris una proposta base i un formulari on indicaven les modificacions o adaptacions que volien, després d’haver consensuat amb la comissió el bloc que necessita el centre.

Marta Roig, coordinadora del Bdpuntedu

Més sobre:

Els alumnes de 6è de l’escola Montmany produeixen una narració multimèdia d’una lectura

14 juny 2012
admin
Comentaris tancats a Els alumnes de 6è de l’escola Montmany produeixen una narració multimèdia d’una lectura

La història de Joan Portell A mi no m’agraden els llibres és la que els alumnes de 6è han triat per explicar-nos a través de l’ordinador.

Una proposta que els ha demanat un treball d’escriptura, expressió, muntatge tecnològic, etc. amb un resultat, com a mínim, divertit:

Més sobre:

Aturada forçada del projecte als centres que no poden pagar les intervencions.

8 juny 2012
admin
Comentaris tancats a Aturada forçada del projecte als centres que no poden pagar les intervencions.

Com alguns sabeu aquest és el 2n any que el Col·legi gestiona aquest projecte d’intervenció bibliotecària a les biblioteques escolars Puntedu, impulsat pel Departament d’Ensenyament.

Entre finals d’octubre i principis de novembre, el Departament va comunicar a les escoles l’adjudicació de 6000€ per fer front, de manera preferent, a la intervenció bibliotecària que preveu el projecte Bdpuntedu.

Amb la previsió de pagament situada aproximadament al mes de març van iniciar-se les visites i les negociacions amb els centres per pactar amb cadascun d’ells les línies d’intervenció.

A principis de març els primers bibliotecaris  iniciaven les tasques pactades, en aquells centres que havien decidit començar tot i no tenir els diners del Departament. La majoria confiaven rebre’ls durant la intervenció però només alguns tenien capacitat per avançar els diners si la Generalitat no els pagava quan es preveia.

Fins avui el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya ha anat fent front a totes les despeses que el projecte generava, tot i no poder cobrar la feina feta en molts dels centres. Ha arribat un moment però que la situació s’ha fet insostenible. El Departament d’Ensenyament no posa data a la transferència dels diners als centres i des del Col·legi no s’ha trobat finançament.

Això obliga a tallar el projecte de cop a totes les escoles que no poden pagar les factures que se’ls presenten. La majoria de les intervencions iniciades estan molt a prop del final i aturar-les ara és evident que no beneficia a ningú.

De moment s’ha aturat la intervenció total a 4 centres i s’ha assegurat la continuïtat en 15, que pagaran les intervencions de forma immediata, avançant els diners. Durant els propers dies s’acabarà de parlar amb tots els actius per conèixer la seva previsió de pagament i decidir si es pot o no continuar.

En tots els casos afectats fins ara tan l’escola com els professionals ja han estat avisats. Ha estat d’agrair la comprensió que uns i altres han mostrat davant de la situació.

La intenció del Col·legi és reprendre les actuacions que ara quedin penjades i totes aquelles que no han arribat a començar, esperant l’ingrés del Departament, tan aviat com s’efectuï la transferència.  Quan això passi es reprendrà el contacte amb els professionals que han dut a terme aquesta primera fase d’intervenció per procurar que tots els centres puguin acabar la intervenció amb el professional que va iniciar-la. Ara bé, segons els temps que hagi passat, podria donar-se el cas que el professional no tingui disponibilitat.

Marta Roig, coordinadora del bdpuntedu

Més sobre:
Pàgines:1234»

Simple Calendar

febrer 2018

dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Temes que tractem

suscriu-te a bdpuntedu

Correu electrònic:

Coordinacio BDpuntedu

Col·legi Oficial de Bibliotecaris - Documentalistes de Catalunya
C/Ribera, 8 pral. - 08003 Barcelona
Tel. 93 319 76 75
Correu: bdpuntedu@cobdc.org