Barcelona, 5 i 6 de març de 2013    |    Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB

Programa de les Jornades

Dimarts, 5 de març de 2013
17.00-17.30 Acreditació
17.30-18.00 Sessió inaugural. Ernest Abadal (Degà de la Facultat de Biblioteconomia de la Universitat de Barcelona) Alba Espot i Faixa (Directora general d’Educació Infantil i Primària) i Mercè Muntada (presidenta del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya)
18.00-18.40 Les biblioteques escolars avui: resultats de l’estudi de biblioteques escolars 2011Inés Miret (Consultora especialitzada en lectura, llibres i biblioteques des de Neturity)
18.45-20.00 Taula rodona: Xarxes i serveis de suport a les biblioteques escolars. Modera: Àlex Cosials (Coordinador tècnic del promagrama Lecxit de la Fundació Jaume Bofill)

Jordi Dolcet (Integrant de la xarxa de CRP: Banc de Recursos: La lectura font de plaer i de coneixement), Encarna Isanda (Biblioteca Artur Martorell i Xarxa de Biblioteques Escolars de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona), Dolors Madeo (Coordinadora del programa de biblioteques escolars de l’Ajuntament de Girona), Pau Raga (Responsable de la Biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat), Marta Roig (Coordinadora del projecte Bdpuntedu) i M. Teresa Solanellas (Mestra al CRP del Segrià. Referent territorial de les biblioteques escolars i coordinadora de la Xarxa de Biblioteques Escolars de les terres de Lleida).

 

Dimecres, 6 de març de 2013
9.30-10.00 Acreditacions
10.00-10.40 Una eina per a l’avaluació de la biblioteca: biblioteques escolars entre interrogants. Inmaculada Vellosillo (Professora Titular de la Facultad de Ciencias de la documentación de la Universidad Computense de Madrid des de 1993)
10.45-11.45 Presentacions introductòries de les experiències:

10.45-11.15 Competència informacional i biblioteca escolar. Reflexions i propostes del grup Bibliomèdia de la FMRP. Montserrat Batallé (Mestra coordinadora d’informàtica i de la biblioteca a l’Escola La Farigola de Vallcarca i membre de l’equip de coordinació de Bibliomèdia) i Dolors Bundó (Mestra responsable de la biblioteca de l’escola Cossetània de Vilanova i la Geltrú i membre de l’equip de coordinació de Bibliomèdia).

11.15-11.45 Obrint pas al futur: les biblioteques escolars 2.0 a la Xarxa. Resultats del Grup de treball del Departament d’Ensenyament. Anna Blasco (Coordinadora del Grup de treball “La biblioteca escolar 2.0) i Cecília Lladó (Coordinadora del Programa Biblioteca Escolar “puntedu”)

11.45-12.15 Pausa Cafè
12.15-12.50 Experiències de biblioteques escolars en l’àmbit de la competència informacional:

 • Experiència CI primària 1: SOS: ensenyeu-me a navegar. Mònica Badia (Coordinadora de la biblioteca de l’Escola Mare de Déu del Remei d’Alcover)
 • Experiència CI primària 2: Abans de navegar, cal prepar-los!. Xon Bover (Directora de l’Escola l’Esculapi de l’Escala i responsable de biblioteca)
 • Experiència CI secundària 1: Bibliotasca. Una proposta didàctica competencial. Jordi Badiella (Responsable del programa “puntedu”a l’Escola el Cim de Terrassa)
 • Experiència CI secundària 2:  Desenvolupar un programa de competència informacional amb la biblioteca. Glòria Durban (Responsable de la biblioteca de l’Escola dels Jesuïtes del Clot de Barcelona)
12.55-13.30 Experiències de biblioteca escolar 2.0:

 • Experiència 2.0 primària 1: La BE 2.0: una finestra oberta al món. Anna Badia (Responsable fins el 2012 de la biblioteca de l’Escola Estalella i Graells. Actualment assessora de L’Impuls de la lectura. Autora dels blocs BibliotecaViva i Biblio-classes)
 • Experiència 2.0 primària 2: Fent camí cap a la biblioteca 2.0. Mònica Ricart (Coordinadora de la biblioteca de l’Escola Rosa Oriol Anguera de Lliçà d’Amunt)
 • Experiència 2.0 secundària 1: Nou rumb per a la biblioteca escolar: la biblioxarxa 2.0 de l’INS la Roca. Isabel Toro (Responsable de la biblioteca de l’Institut La Roca de La Roca del Vallès)
 • Experiència 2.0 secundària 2: BiblioTIC: projecte de biblioteca 2.0 del col·legi Sant Andreu de Badalona. Albert Correa (Mestre, bibliotecari i coordinador TIC al Col·legi Sant Andreu de Badalona)
 13.30-16.00 Pausa migdia
 16.00-16.40 Directrius i estàndards per a les biblioteques dels centres educatius de Catalunya. Cecília Lladó (Coordinadora del Programa de biblioteca escolar “puntedu” del Departament d’Ensenyament)
16.45-17.25 Actuacions de l’Impuls a la lectura. Imma Canal (Coordinadora de l’impuls a la lectura del Departament d’Ensenyament)
17.30-18.30 Conferència de clausura. Laura Borràs (Professora de la Universitat de Barcelona i directora de la Institució de les Lletres Catalanes)
18.30-19 Conclusions i tancament. Roser Colomer (Responsable de la Biblioteca Artur Martorell i membre del Comitè de les Jornades)

11 comentaris sobre Programa de les Jornades

 1. Isabel M. Roger escrigué:

  És una bona iniciativa tornar a tenir unes Jornades per a les biblioteques escolars quan el Puntedu va acabar sense cap continuació en els centres d’educació.

  • Cecília Lladó escrigué:

   Des del Programa biblioteca escolar “puntedu” i en resposta al comentari que dóna a entendre la desaparició del Programa, volem explicar que si bé la darrera convocatòria què va sortir és la de l’any 2011, el Programa continua treballant per a l’impuls de les biblioteques escolars a Catalunya de diverses maneres, entre altres, l’elaboració de materials, la formació i la consolidació de la xarxa de biblioteques escolars.

 2. magda escrigué:

  Un suggeriment per a properes edicions, sobretot per als mestres que no estem prop de Bcna, es podia organitzar en cap de setmana.
  Els dies 5 i 6 són lectius i a les escoles els mestres hi hem de ser. És una llàstima!!

  • 5esJBE escrigué:

   Moltes gràcies per la proposta Magda. Ens ho apuntem per tenir-ho en compte de cara a noves edicions.

 3. JOANA escrigué:

  Tal i com diu la companya és una llàstima no poder assistir a aquestes jornades tant enriquidores, el mestres afortunats treballem entre setmana. No entenc perquè d’aquest horari, a qui va dedicat????

 4. lourdes escrigué:

  El mateix que comenta la companya, es complicat assistir a unes jornades entre setmana quan s’està treballant…fore interessant que es poguèssin realitzar en cap de setmana..
  Gràcies

  • 5esJBE escrigué:

   Moltes gràcies pels vostres comentaris. Els tindrem en compte i els posarem en relació amb els que facin tots aquells que finalment assiteixin a les Jornades.

   En aquesta edició però estem subjectes als horaris i a la disponibilitat d’espais de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, que, cedint els seus espais, fa possible aquestes Jornades que sinó hauria estat difícil celebrar.

   Sent molt conscients però de les dificultats actuals per gestionar el personal dels centres d’ensenyament, us agraïm la comprensió, l’interès, i els esforços per assistir-hi.

 5. Fabiola Sanz escrigué:

  Com han dit la resta de companyes fer aquestes jornades en horari lectiu fa impossible assistir-hi, a més crec que la despesa en transport ja és prou important com per pagar també inscripció.

 6. sandra escrigué:

  Sincerament, a qui van dirigides aquestes jornades? Als mestres? No, evidentment…després de quedar-nos a les escoles sense horari per gestionar les biblioteques ni altres projectes exitosos, sembla increïble que s’organitzin jornades enhorari lectiu.

 7. Iolanda Gras escrigué:

  Hola,
  Em dic Iolanda sóc mestra, cap d’estudis i coresponsble de la biblioteca i penso molt diferent de totes les opinions que reivindiquen el cap de setmana. Nosaltres som dues persones que hi anem i ens ho paga l’escola perquè l’escola creu en el projecte de la BE.

  La majoria de formacions de les activitats (p. ex. cantània, o dansa ara,…) es fan en horari lectiu, algunes ocupen 2 dies al llarg del curs i l’escola organitza les substitucions que faci falta oi?. Doncs perquè ha de ser diferent per a la biblioteca?

  A més, no podem oblidar que aquestes jornades són, en definitiva, per l’escola, no és un caprici personal, i per tant, el que hauríem de fer és lluitar perquè la biblioteca escolar estigués reconeguda dins dels equips directius i dins l’administració i no lluitar perquè la feina mengi encara més la nostra vida personal.

  Només volia expressar la meva opinió ja que estic d’acord amb que les jornades siguin dins l’horari plantejat tot i que el del dia 5 penso que podria ser més avançat per no haver d’acabar tan tard.

  Moltes gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *