Resum de la taula de debat “Solucions per a biblioteques”

Resum de la taula de debat “Solucions per a biblioteques”

12es Jornades Aquesta taula de debat a càrrec d’Alícia Sellés (Masmedios), Justí Morales (Biblioteca de Canovelles), Ramon Ros (CBUC), Toni Prieto (UPC), Mònica Sanyer (IN2), i amb la moderació de Lluís Vicente (Director de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonés) ha servit per parlar sobre totes les vessants possibles del software lliure d’una manera molt interactiva, amb la modalitat de pregunta-resposta. D’aquesta manera s’han vist les diverses implicacions de les empreses i les biblioteques. Els temes tractats han estat variats: les pors que pot implicar a priori engegar un projecte amb programari lliure (la suposada falta de servei tècnic que es supleix amb una forta comunitat; les possibles falles que pot tenir, aspecte que també es dóna en el propietari; etc.).

D’altra banda, es comenta que des de l’empresa es veu un interès creixent en aquest tipus de programari, degut als costos reduïts que implica el software lliure en comparació al propietari. Tot i això, es subratlla que sinó es disposa d’una empresa que gestioni el software, el personal del centre ha d’estar molt motivat, tant el que està implicat directament com el que supleix les tasques habituals de l’equip gestor.

Quins consells podem extreure per començar una iniciativa així?
No sortir-nos dels estàndars de catalogació, intentar crear un projecte senzill sense renunciar a uns mínims de qualitat i professionalitat, triar un software en funció d’unes característiques específiques (què és vol aconseguir, que tingui una comunitat darrera o crear-ne una, etc.); construir un wiki que expliqui els procediment de creació per si hi ha una errada poder-ho solucionar; si som una biblioteca petita, apostar per aquesta opció.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

2 comentaris per a “Resum de la taula de debat “Solucions per a biblioteques””

  1. Aprofito per recordar-vos que el proper 17 de juny es celebra la 5a Jornada de programari lliure per a biblioteques, del GT de programari lliure del COBDC:
    http://www.soft-libre.net/jornadas/cat/5jornada.htm
    Us esperem!!

  2. A la biblioteca de Canovelles hem apostat per una biblioteca que permeti l’accés al màxim nombre de persones. Crec que si no hagués estat per la possibilitat d’adaptar un programari lliure, no haguéssim pogut posar en pràctica la idea d’un arxiu digital. És cert que l’adaptació està sent lent, però una de les coses bones és que permet aquesta adaptació a les necessitats. La part contrària és que cal posar uns límits a l’hora de donar forma a la nostra proposta.