Inaguració de les 12es Jornades

Inaguració de les 12es Jornades

Eulalia Espinas i Lee Rainie

La presidenta del COBDC, Eulàlia Espinàs, després de donar la benvinguda als assistents, ha presentat totes les vessants que contemplen les presents Jornades: els eixos temàtics en que s’estructuren; les tipologies d’activitats que es duran a terme (taules, diàlegs, etc.); les sessions paral·leles (pòsters, la Jornada de Documentació Audiovisual i la Jornada Nascuts per Llegir); les empreses i institucions que han patrocinat o col·laborat; així com la voluntat aconseguida de tenir com a assistents a membres de diverses àrees (política, cultural, econòmica, etc.) per fer d’aquestes unes Jornades plurals. D’altra banda, ha fet menció especial sobre el 25è aniversari de la institució i la creació d’un apartat concret dintre del programa per celebrar aquesta data important, l’Espai 25, amb el que es pretén, no tant mirar el que ja s’ha fet, sinó suggerir quin serà el futur de la nostra professió. Acabada aquesta benvinguda, ha donat pas a la intervenció del Lee Rainie, Director del Pew Internet & American Life Project. Tot seguit us fem un resum de les seves paraules.

El nostre món està canviant molt ràpidament. Venim d’una era industrial on els continguts eren pocs, cars i de caire institucional. Per reunir-los, donar-los un sentit i vendre’ls feien falta molts professionals. Per això es van crear gran companyies que controlaven els mitjans (televisió, premsa i ràdio). Ara vivim en l’era digital, on el paper d’Internet ha modificat formats i hàbits d’accés a la informació. A l’actualitat hi ha una explosió de continguts que tenen un cost mínim i on no hi ha només un productor, sinó que els lectors també poden ser-ne difusors i creadors de noves informacions (vídeos, notícies als blocs, comentaris, etc.). Aquest fet facilita que el número de fonts s’hagi multiplicat per tres, així com les seves vies d’accés. Altra característica important és la possibilitat de treballar en qualsevol lloc del món, gràcies a poder salvaguardar dades en servidors externs ampliant les carències d’emmagatzematge dels ordinadors personals. La previsió es que Internet serà com un gran núvol en totes les àrees. Això afectarà a les estructures socials. L’estimació de futur és que les persones naveguin per Internet amb la voluntat de resoldre els seus problemes informacionals, buscar dades i trobar recolzament social.

El paper que les biblioteques poden adoptar és formar part d’aquest món social que s’està creant a Internet, sent un element més de les xarxes socials i que els seus membres ens vegin com a facilitadors i formadors en l’accés a la informació. Llavors hem de deixar de banda els serveis tradicionals? Lee Rainie opina que no, que els dos móns (el virtual i el físic) són complementaris. Podem cridar l’atenció dels empresaris i de la resta d’usuaris combinat els serveis tradicionals amb altres que proporcionin informació a mida, utilitzant mitjans més ràpids, formant part i participant en els nous canals de comunicació (Twitter, blocs, xarxes socials, etc.). Com podem ajudar-los a cercar informació? Explicant-los les eines que existeixen a tal fi i la seva pertinença, ensenyant-los com publicar informació a la xarxa, alfabetitzant-los en el seu ús, explicant-los quines són les normes ètiques, com usar les xarxes socials i com crear comunitats virtuals. El fi últim és que els professionals del nostre àmbit formin part de la xarxa social dels seus usuaris i que els ajudem a buscar informació que millori la seva qualitat de vida.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

1 comentari per a “Inaguració de les 12es Jornades”

  1. Penjareu els enregistraments perquè així les persones que no hem pogut assistir a alguna sessió poguem sentir-la més tard?